A szerb kormány elfogadta a COVID-19 visszaszorítását célzó rendelet módosítását, amely előírja a kiskereskedelmi és más hasonló létesítmények számára, hogy jól látható helyen tájékoztatást helyezzenek ki arról, hogy kötelező a maszkviselés.

A kormány közölte, hogy a kereskedelmi létesítményeknek ezentúl meg kell bízniuk egy személyt, aki a maszkviselés kötelezettségének betartásáért fog felelni.

A COVID-19 okozta gazdasági károk enyhítése érdekében a kormány a piaci szereplők feltőkésítésének feltételeit és kritériumait meghatározó rendeletet is elfogadta.

A feltőkésítéssel elsősorban a piaci szereplők likviditásának erősítését kívánják elérni.

A kormány 180.000 euró dinár ellenértékét irányozta elő azon kilenc város, község, illetve városi község számára, melyek a legsikeresebbek lesznek majd a Vedd el a nyugtát és nyerj! nevű nyereményjátékban, melynek elsődleges célja, hogy felhívják a polgárok figyelmét a szürkegazdaság visszaszorításának fontosságára.

A nyereményalapban lévő pénzt a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium utalja át az érintett községeknek 2021-ben.

  Ana Brnabić kormányfő (Fotó: Archív)