A „Kapj rá!” program már évek óta próbálja meggyőzni a magyarokat – nem sok sikerrel – hogy egyenek több halat. Most „HalPéntek” néven indult új kampány a halfogyasztás ösztönzése érdekében.

Úgy tűnik, nehéz rávenni a magyart a halas ételek fogyasztására. Pedig az elmúlt tíz évben egymást érik a támogatások, programok, ingyenes bemutatók, kóstoltatások, hogy szükség van a halra az étrendünkben; mégsem tudunk megbarátkozni vele.

A magyar agrárminisztérium ezentúl kiemelt figyelmet fordít halhúsminőségi kérdésekre, a kitűnő haltermékek elismerésére, melynek része a földrajzi árujelzők létrehozása és a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy kialakítása is – ezt Zámbó Péter államtitkár mondta el a múlt heti sajtótájékoztatón, ahol elindították a „HalPéntek” programot.

A „HalPéntek” célja, hogy a fogyasztók az interneten tudjanak tájékozódni a beszerzési helyekről, halas éttermekről, receptekről. Magyarországon jelenleg 6,7 kg/fő az éves halfogyasztás, az Európai Unióban ez 20 kg felett van, látható, hogy a magyarok a sereghajtók között evickélnek.

A magyar háziasszonyok már nem pucolnak halat, de ez nem is lenne baj, számos feldolgozott, félkész termék lenne elérhető a boltok polcain. Ezek mégis rendre a leárazott szekcióban végzik.

A „Kapj rá!” program céljaként bejelentett eseménysorozat tudta ugyan emelni a halfogyasztást, de nem annyival, hogy túl tudjunk lépni a sztereotípián. Valahogy a magyar ember nem halas.

2013-hoz képest a soha nem fogyasztók százaléka 8,2 százalékról 5,8 százalékra csökkent, tehát elkezdek halat enni olyanok is, akik korábban nem. Ez mindenképpen jó hír, de még mindig közelében nincs az elvártnak.

A „HalPéntek” tulajdonképpen egy vallásos kezdeményezés, hiszen a katolikus hagyományhoz kötődik. A pénteki napon minden állati termék fogyasztása tilos volt a II. vatikáni zsinat határozatának életbe lépéséig, 1966. december 12-ig. A hal már korábban is kivétel volt, amit lehetett akár olajoshal, konzerv, fagyasztott formájában is feldolgozni, fogyasztani.

Halfogyasztási ajánlatok Szabó Péter és Hoitsy György Halak és halételek c. könyvéből

Halfogyasztási javaslatok Szabó Péter és Hoitsy György Halak és halételek c. könyvéből

Kapj rá! halas program, OMÉK 2019 (Fotó: Szappanos Veronika/SZMSZ)