A felmérések szerint Szerbiában több mint 55 ezer háztartásban alkalmaznak valakit a házimunka elvégzésére, írja a Tanjug. Mindennek tekintetében úgy számítják, hogy mintegy 10 000 munkás, főként nők, évek óta ilyen munkakörben dolgoznak, feketén, anélkül, hogy biztosításuk lenne, adót fizetnének, vagyis hogy beszámítanák a munkát a munkaéveikbe.

A NALED kutatása azt bizonyítja, hogy ebben a szektorban is érdemes lenne alkalmazni a munkások elektronikus úton való alkalmazását, ami már működik a mezőgazdaságban, és jó eredményeket hozott. Abban az évben, amikor a mezőgazdaságban elkezdték alkalmazni ezt  rendszert, tízszeresére nőtt a bejelentett idénymunkások száma, 3500-ról 42.500-ra, ezzel pedig megfeleződött a feketén dolgozó munkások száma.

A NALED szerint egy kis módosítással ez a módszer alkalmazható lenne a házimunkát végzőknél, a gyermekeket vigyázóknál, az idősek ápolásánál, az ételkihordással foglalkozóknál.

Egyébként Szerbiában az össz alkalmazottak számát tekintve minden ötödik dolgozó feketén végzi a munkáját. A legtöbben a mezőgazdaságban, de 15 százalékuk az idegenforgalomban és vendéglátóiparban, 11 százalékuk pedig az építőiparban. A házimunkákat végzők közül minden második ilyen munkát végző feketén dolgozik, anélkül, hogy jogosult lenne egészségügyi ellátásra, vagy védett lenne a munkahelyi balesetekkel szemben.

Jelena Bojović a NALED illetékese a Tanjugnak elmondta, mindezt azzal tudná ösztönözni az állam, hogy különböző kedvezményeket ad, erre Magyarország jó példa, ahol már működik ez a rendszer.

Az illetékes minisztériumban elmondták, hogy azok számára, akik házimunkában végeznek kisegítést több alkalommal egy hónapban, több különböző családnál, hasonló módon biztosítják majd a bejelentés lehetőségét és kötelességét, mint az idénymunkások esetében. A törvénymódosítást a minisztérium munkacsoportja készíti elő, s ugyanúgy, mint az idénymunkásoknál, azokra a napokra, amikor a munkavégzés zajlik, biztosítást is kapnának.

    Pixabay, illusztráció