A közismerten makulátlanul milliárdos-jachton nyaraló magyar külügyminiszter magyar nyelvű (naná!) facebookos videóüzenetben hívta tetemre a volt amerikai alelnököt és jelenlegi demokrata elnökjelöltet ukrajnai „korrupciója” és nyolc év demokrata Közép-Európa-politikájának „folyamatos vádaskodásai és támadásai” miatt.

Nyilvánvalóan az verte ki a közismerten soha nem vádaskodó és senkit nem támadó külkereskedőnél a biztosítékot, hogy Bidennek volt mersze megemlíteni Magyarországot a csütörtök esti lakossági fórumon elhangzott kérdésre adott válaszában. Egy Trump-támogató vetette fel, hogy

„a modern kor valódi csodája ahogyan [Trump külpolitikájának hatására] világszerte »törik ki« a béke, Szerbia Koszovóval tárgyal, az arabok Izraellel békéről beszélnek” stb.

Biden ennek nyomán tekintette végig – roppant mérsékelten, még némi hitelt is adva neki – a jelenlegi elnök külpolitikájának katasztrofális következményeit. Közismert, hogy Trump hatalomra jutása óta óriásit zuhant az Egyesült Államok tekintélye – kivéve a populista nemzetvezérek és híveik szemében. Irán, Észak-Korea, Afganisztán meg az amerikai katonák fejére kitűzött orosz vérdíj említése után Biden így folytatta:

„A NATO is repedezik, mert [szövetségeseink] kétlik, hogy velük vagyunk. Láthatja, mi történik mindenfelé: Beloruszban, Lengyelországban, Magyarországon. Totalitárius rezsimek keletkeznek a világon, és az elnök magához öleli a világ minden banditáját. Vagyis a legjobb barátja az észak-koreai vezető, szerelmes leveleket küld neki. Nem száll szembe Putyinnal. A kínai Hszi [Csin-ping] alku-művészetéből [utalás Trump szellemíró által alkotott sikerkönyvére] csak a lopás művészetét tanulta.”

Magyarországgal kapcsolatban tehát semmilyen konkrétum nem hangzott el, de ez nem zavarta Szijjártót, hogy csúsztatások és hazugságok egész sorát öntse Biden fejére.

A magyar hatalom előszeretettel elhallgatja, hogy Orbán 2010-es kormányalakítása után Hillary Clinton amerikai külügyminiszter heteken belül fogadta akkori kollégáját, Martonyi Jánost, és a lehető legbarátságosabb hangon beszélt róla. Más lapra tartozik, hogy amikor az Orbán-rezsim megkezdte a demokratikus intézmények kisajátítását és saját bebetonozását (Orbán szavai szerint!), akkor elhangzottak – soha meg nem értett és el nem fogadott – szövetségesi figyelmeztetések, majd egyre inkább bírálatok is.

Budapest nem hajlandó vagy képtelen megérteni az értékközösség fogalmát – kivéve amikor a Putyin- meg Erdogan típusú autokraták utánzásáról és kiszolgálásáról, illetve az ő látszatdemokráciájuk másolásáról van szó.

Ez abból is látszik, hogy Szijjártó olyan megalapozatlan vádakat sorolt fel Biden és fia, Hunter számlájára, amelyekből még Donald Trump beosztottai sem voltak képesek semmilyen bűnügyet kreálni – pedig nagyon akartak. Éppen a minap derült ki, hogy az amerikai elnök legnagyobb szájú, legközelebbi csatlósa, Rudi Giuliani volt New York-i polgármester olyan „ügyeket” hozott gazdájának Ukrajnából, amelyeket az orosz titkosszolgálat tálalt neki Biden befeketítése érdekében. Ezt még Trump elhárítása sem tagadja.

A magyar külügyér felettébb szokatlan kirohanása nemcsak felháborító, hanem hihetetlenül gyenge kalkuláció is. Biden egyre növekvő előnnyel vezet a két hét múlva véget érő választásokon, ami azt jelenti, hogy Orbán és csapata könnyen újra a téves amerikai oldalon találhatja magát. És akkor mit ér az az egymilliárd dollár, amit Trumpnak megígért a magyar adófizetők (és a gyűlölt Európai Unió) pénzéből. Netán csak annyit, hogy „vetetkezhessen” az Ovális Irodában!?

Hacsak nem az a cél, hogy tovább lehessen építeni az ellenséget: mert mi lesz, ha a 90 éves Soros egyszer mégiscsak meghal?! Ki ellen lehet majd akkor uszítani a megvezethető magyar szavazókat?

Beállt a Trump-kampányba. Szijjártó Péter a washingtoni Lincoln-emlékmű mellvédjén ad interjút. (Fotó: MTI)