A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése előrehozott őszi szünettel és fertőtlenítésre hivatkozva igyekezett elérni, hogy a sztrájkoló hallgatók elhagyják a szeptember óta blokád alatt tartott épületeket. Rendkívül rövid határidőt szabva, már péntek este ki akarták költöztetni a diákokat a kollégiumi szobákból és az épületben tartózkodó „egyetemfoglalókat” is távozásra szólították fel.

Az SZFE új kancellárja Szarka Gábor kedden jelentette be, hogy az úgynevezett tanköztársaságot befejezettnek tekintik, az infrastrukturális és pénzügyi feltételeket nem biztosítják tovább, a sztrájkot a továbbiakban magánkezdeményezésű akciónak minősítik. Kedd este lekapcsolták az internetet az épületekben.

Szarka Gábor a héten a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt is megjegyezte: „A körülmények teljesen tisztázatlanok, alapvetően két nevet ismerünk, a tanköztársaságot meghirdető, vezetői posztjáról már lemondott Upor Lászlóét, illetve Csernai Mihályét, aki a HÖK elnöke. Nem tudjuk, kik vesznek részt az akciókban, az sem biztos, hogy hallgatók, mert nem ismerjük a neveket, akikkel tárgyalhatnánk. Ez egy jól felkészített, arctalan tömeg, amelynek tagjai szétzúzzák az egyetem belső működését.”

Az új vezetés az ellenálló diákokat, oktatókat név szerint is nyilatkoztatni fogja, hogy hajlandóak-e együttműködni a továbbiakban vagy sem.

Péntek reggelre belső utasításban közölte az új vezetés: este hat óráig az egyetem létesítményeit valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia. Az őszi szünetet előrébb hozták, október 16-26. közé és karbantartásra, fertőtlenítésre hivatkozva tilos az épületekben tartózkodni péntek este hat óra után. Az üzemeltetési vezetőnek kell gondoskodnia az irodák, kollégiumi szobák, tantermek, egyéb helyiségek zárásáról.

Szarka Gábor a közmédiának úgy nyilatkozott: „Nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előrehozásáról van szó.” Azt is megjegyezte, azért fontos ez a pár nap, mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon.

„Ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik” – mondta a kancellár.

A sztrájkolók az épületek kiürítésére irányuló kérést elutasították, az őszi szünetet az eredetileg kijelölt időpontban, október 22. és 28. között tartják meg. A pénteki sajtótájékoztatón a hallgatók megerősítették, hogy az egyetem új kancellárjának Szarka Gábornak utasításai nem tekinthetőek jogszerűnek, mert megbízatását törvénybeütközően nyerte el. Termenként őrzik a Vas utcai és a Szentkirály utcai épületet, fenntartják a blokádot, amíg az egyetemi autonómiát nem garantálják számukra.

A SZFE oktatói nyilatkozatban reagáltak a vezetés rendelkezéseire: „Önök átlátszó módon egy világjárványt használnak ürügyként arra, hogy a tiltakozó hallgatókat az egyetemfoglalás feladására kényszerítsék.” Arra is felhívják a figyelmet, hogy embertelen módon, néhány órás határidővel evakuálják a kollégistákat. A hátrányos helyzetű, illetve határon túl lakó hallgatók esetében ez a lakhatás megvonását jelenti.

Péntek este az üzemeltetés munkatársai megpróbálták kiüríteni a termeket, amelyeket a diákok nem voltak hajlandók elhagyni. A HÖK megerősítette: „Az Egyetem kiürítése sikertelen volt – a blokádot fenntartjuk, sőt megerősítettük: innentől fogva termenként őrizzük az épületeket.”

A Vas utcai épület elé péntek este több száz fős demonstráló tömeg gyűlt össze, hogy szolidaritásáról biztosítsa a sztrájkoló hallgatókat és oktatókat. Vasárnap estére is meghirdettek egy támogatói kiállást, de az igazi nagy megmozdulást október 23-ra tervezik. Emlékező sétával fognak a Műegyetemtől az Uránia moziig vonulni, ahol ünnepi műsort is tartanak.

Péntek este az SZFE Vas utcai épületénél (Fotó:Vivien Furtenbacher-Hegyi/FüggetlenSzabadEgyetemFacebook)