Negyedik napja ég Afrika legmagasabb hegye, a tanzániai Kilimandzsáró, a lángok eddig 28 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel – közölték a hatóságok szerdán, tudatja az MTI.

A hegy déli oldalán mintegy ötszázan próbálnak meg kapával és egyéb eszközökkel tűztörőket létrehozni a talajon. A tanzániai nemzeti parkok igazgatóságának vezetője (TANAPA), Allan Kijazi úgy nyilatkozott, sikerült nagy területen körbekeríteni a tüzet. Ugyanakkor elismerte, hogy a nehezen elérhető területeken akadálytalanul tombolnak a lángok. A TANAPA szerint mintegy 3000 méteres magasságban, egyelőre ismeretlen okokból tört ki a tűz. A magasság és a tűzfészek nehezen elérhető volta akadályozza az oltási munkálatokat. A hatóságok egy helikoptert is bevetettek. Allan Kijazi szerint esőben reménykednek, miután a hegy lábánál lévő Moshi településen már volt némi csapadék.

Mivel a Kilimandzsárónak nem minden oldala érintett, a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat követően csak lassan felélénkülő hegyi turizmus útvonalait más irányokba terelik. Továbbra is vannak a hegyen a csúcs felé tartó hegymászók is – mondta el Pascal Shelutete, a TANAPA szóvivője.

A 3900 méteres magasságban lévő Shira táborban tartózkodó német-svájci-osztrák hegymászócsoport szerint a környék csupa füst. Vezetőjük elmondta, hogy a biztonság kedvéért egy veszélytelenebb utat választottak.

Shelutete megerősítette, hogy a turisták által használt útvonalak biztonságosak.
A hatóságok szerint a vasárnap este támadt tűz átcsapott a keleti lejtőre, és elérte a Rombo-körzetet. Az erős szél miatt a tűz kiterjedt rét- és lápvidéket pusztított el. Helyszíni beszámolók szerint a lángok most a hegy lába felé, az őserdő irányába is terjednek. A tűz oka egyelőre ismeretlen.

Az 5895 méteres Kilimandzsáró a világ legmagasabb, önmagában álló (vulkanikus eredetű) hegycsúcsa, Tanzánia jelképe.