Csaknem 10 millió dollárral a világ legdrágábban elárverezett irodalmi műve lett Shakespeare első gyűjteményes kötetének (fóliójának) egy példánya, amelyet 9,97 millió dollárért vásárolt meg egy vevő szerdán a Christie’s aukciósház New York-i árverésén. A ritka 400 éves könyv a becsült ár duplájáért kelt el, mert előzetesen 4-6 millió dolláros eladási árral számoltak az aukciósház becsüsei.

A vásárló Stephan Loewentheil amerikai antikvárius, a ritka könyvek és fényképek gyűjtője, a 19th Century Rare Book & Photograph Shop nevű New York-i és baltimore-i könyvkereskedések alapítója.

A Mr. William Shakespeare’s Comedies, Histories, & Tragedies (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái) című, 1623-ban kiadott könyvet a Mills College oaklandi (Kalifornia) művészeti egyetem bocsátotta áruba anyagi gondjai enyhítésére.

Az elárverezett kötet egyike a még magánkézben lévő hat példánynak, amely hajdan a nagy Shakespeare-kutató, Edmond Malone (1741-1812) tulajdonában volt. Egy komplett első fólió legutóbb 2001-ben került piacra, akkor rekordnak számító 6,2 millió dollárt fizettek érte árverésen.

A kötetet Shakespeare barátai, John Heminges és Henry Condell színészek készítették elő fólió formátumban a drámaíró halála után. Az akkor Shakespeare-nek tulajdonított összes, 36 színpadi művet tartalmazza, köztük olyanokat, amelyeket addig nem publikáltak és amelyek talán nem is maradtak volna fenn e kiadás nélkül.

Noha Shakespeare művei közül 18-at már korábban is kiadtak, az első fólió az egyetlen megbízható forrása nagyjából további húsz szövegének és értékes forrásszövege a korábban publikáltaknak is. Nem tartalmaz viszont az irodalomtudósok által részben Shakespeare-nek tulajdonított két darabot, a Pericles-t és A két nemes rokont. (MTI)

Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái (Fotó: Christie’s)