Az ügyrendi szabályzat szerint október 27-ig kell megtartani a következő parlamenti ülést, amelyen megválasztják a tartományi kormány elnökét és tagjait – jelentette ki Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke az RTV-nek.

Pásztor szerint az új tartományi kormány megalakulásának pontos időpontja még nem ismert, mert egyelőre még a Szerb Haladó Párt formális döntéseit várják, amely a legtöbb mandátummal rendelkezik, de október 27-ig megalakul az új tartományi kormány.

„A választói akarat eredményeképpen azt lehet látni, egészen biztos, hogy a Szerb Haladó Párt fogja adni a következő kormánynak az elnökét. Ugyanis így döntöttek a szavazópolgárok. Azt, hogy ki lesz a Szerb Haladó Párt partnere, ebben a pillanatban egészen pontosan nem lehet meghatározni. Nagy valószínűséggel állítható, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség mindenféleképpen partner fog lenni, és elképzelhetőnek tartom, hogy mások is partnerei lesznek a Szerb Haladó Pártnak. Tehát egy aránylag széles koalíció fogja adni a jövőbeli kormányt, de az ezzel kapcsolatos döntést a Szerb Haladó Pártnak kell meghoznia. Ahogy nekik kell meghozniuk azt a döntést is, hogy személy szerint ki milyen feladatot fog kapni az elkövetkező négy évben, ki lesz a kormányfő, illetve a kormányfőnek meg kell határoznia a programot és a jövőbeli kormánynak a személyi összetételét” – mondta Pásztor, aki szerint „az alakuló ülés után egészen biztos, hogy december végéig egy aránylag élénk, dinamikus parlamenti munka fog folyni”.

Pásztor István (Fotó: archív)