Predrag Kon járványügyi szakember, a köztársasági válsásgstáb tagja kijelentette, hogy a következő periódusban Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése várható, de az állam nem tervezi a szükségállapot bevezetését – írja a 021.rs.

Kon az RTS-nek azt mondta, hogy a hétvégén mindig kevesebb fertőzöttet regisztrálnak, a következő napokban derül majd ki a valós kép.

„Szombaton és vasárnap mindig kevesebb a teszt, így a járványhelyzetről reálisabb képet majd csak a következő napokban kapunk. Várhatóan háromjegyű lesz a napi újonnan fertőzöttek száma, de 200 alatt“ – mondta Kon.

Az epidemiológus arról is beszélt, hogy Belgrádban a legintenzívebb a vírus terjedése. Ennek gyorsasága pedig a polgárok viselkedésétől függ.

„A szükségállapot bevezetése nem került szóba, inkább a felügyeletet kell majd szigorítani olyan helyeken, mint például az iskolák. A múlt héten 21 újabb iskolából jelentettek fertőzött gyereket, de szerencsére ezek mind egyedi esetek voltak. A vírus köztünk van, de ellenőrzés alatt tartjuk. Ha ez már nem sikerül, akkor kell valamilyen korlátozó intézkedéseket hoznunk, de nem lesz szükségállapot” – fejtette ki Kon, aki az iskolákkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy egyelőre nincs tervben azok bezárása, szavai szerint ez csak a járványhelyzet jelentős romlása esetén következhetne be.

„Néhány iskolában, ahol esetleg olyan lesz a járványhelyzet, lehet hogy áttérnek az online oktatásra, a mostani adatok birtokában azonban nincs ok arra, hogy ez minden iskolára vonatkozzon” – zárta szavait Kon.

Predrag Kon (Fotó: archív)