Branislav Tiodorović járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy amennyiben Szerbiában a napi újonnan fertőzöttek száma eléri az 500-at, fontolóra veszik az iskolák bezárását – írja a 021.rs.

Az epidemiológus véleménye szerint ezt a számot „két héten belül elérjük, ha a nép nem tér észhez”.

„Ez a hét komoly teszt lesz előttünk, meggyőződhetünk arról, hogy az emberek azon része, akik figyelmen kívül hagyták az eddigi rendelkezéseket, most betartják-e azokat. Az is kiderül, hogy az eddigi kéréseink meghallgattatásra találnak-e, vagy sikertelenek lesznek” – mondta Tiodorović, aki hozzátette, hogy kellemesen meglepődött, hogy Nišben, valamint néhány más városban a vendéglátóipari objektumok tulajdonosai betartják a 23 órás zárási időt.

„Ha Belgrádban is így lesz, akkor nem haladjuk meg a napi 100-150 fertőzöttet, de ha a fővárosban nem veszik komolyan a korlátozásokat, akkor rövidesen napi 300-400 újonnan fertőzöttre számíthatunk“-tette hozzá az epidemiológus, aki szerint nem kell kijárási tilalamat bevezetni, de a járvány gócpontjaiban be kellene zárni a kávézókat és éttermeket.

„Bezárjuk a mozikat, színházakat és nem engedélyezzük semmilyen kultúrális, vagy zenei rendezvény megtartását. Meghatározzuk, hogy hol vannak a gócpontok és le is zárhatunk bizonyos városrészeket. Így nem kell mindenkinek egyesek felelőtlen viselkedéséért fizetnie“ – zárta szavait Branislav Tiodorović.

Branislav Tiodorović. (Fotó: archív)