„A koronavírus-járvány harmadik hulláma már elért minket, és ha nem térünk észhez és nem tartjuk tiszteletben a járványellenes intézkedéseket, két hét alatt napi több mint ötszáz új megbetegedéssel számolhatunk” – állítja Branislav Tiodorović epidemiológus, a koronavírus-járvány megfékezésével megbízott köztársasági válságstáb tagja.

Abban az esetben pedig, ha az új fertőzöttek száma napi szinten meghaladja az ötszázat, akkor bezárhatják az iskolákat és az egyetemeket – jelentette ki Tiodorović a Kurir napilapnak nyilatkozva. Ezzel ellentétben Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb hétfői sajtótájékozatóján azt mondta, az iskolákban nem terjedt el a vírus.

„Az elmúlt hét folyamán 25 koronavírussal fertőzött diákot és tanárt regisztráltak a belgrádi iskolákban, de az iskolán belül nem terjedt szét a vírus, a gyerekek otthon, a családban fertőződtek meg” – állítja Kon. A Tanjug hírügynökségnek elmondta, hogy az általános iskolákban nyolc diák és hét alkalmazott, valamint a középiskolákban kilenc diák és egy alkalmazott fertőződött meg.

„A belgrádi iskolák helyzete azt mutatja, hogy az intézkedések hatékonyak, ami azért fontos, mert a vírus egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. Ha arról beszélünk, hogy be kell-e zárni az iskolákat, akkor el kell mondani, hogy az nem epidemiológiai intézkedéseken múlik, mert a megfelelő intézkedéseket már megtettük, hanem elsősorban arról, hogy lehet-e tanítani vagy sem, és ez az Oktatási Minisztérium hatáskörébe tartozik ” – jelentette ki Kon

Tiodorović a komolytalan hozzáállásunk miatt nem csak az oktatási intézményeket záratná be, de a kulturális intézményeket is, így a színházakat, amelyek kicsit több mint egy hónapja nyitották meg a kapuikat a közönség előtt. „Bezárjuk a mozikat, a színházakat, sem művelődési, sem zenei rendezvényt nem engedélyezünk, ha növekszik az új megbetegedések száma”.

Tiodorović szerint a fővárosban új gócpont alakult ki, ahol napi több mint 100 új megbetegedést regisztrálnak, valamint Novi Pazarban, ahol most ismét rendkívüli helyzetet hirdettek ki. A köztársasági válságstáb tagja szerint az oktatási- és kulturális intézmények mellett a kávézókat és az éttermeket is be kellene záratni ezekben a városokban, ahol újabb gócpontok alakultak ki.

A nap folyamán Tiodorović cáfolta, hogy azt mondta volna, ötszáz új megbetegedés esetén bezárják az iskolákat. „De nem mindegy, hogy a betegek száma öt vagy ötszáz fővel növekszik egy nap alatt” –nyilatkozta hétfőn, cáfolva a Kurir napilapban megjelent írást. „Rendkívül fontos az értékelés szempontjából, de nem lehet megmondani, melyik szám a döntő fontosságú. Nem mondtam, és a köztársaság válságstábjából sem állította senki, hogy mely számadat meghaladásakor beszélhetünk az iskolák bezárásáról” – hangsúlyozta Tiodorović.

Illusztráció (Fotó: AP)