A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség illetékesei szerint az év végéig meghatározzák a kárpótlási szorzószámot, ezt követően pedig azonnal elkezdik a kárpótlásra tíz százalékos előlegének kifizetését. Strahinja Sekulić, az ügynökség igazgatója elmondta, hogy eddig háromezer ilyen kárpótlási ügyben hoztak végzést, írja a Blic Biznis.

– Számításaink szerint a vagyon-visszaszármaztatási folyamat befejezéséig még összesen körülbelül 9000 kárpótlási végzés fog megszületni, és várhatóan a szerb kormány pedig az év végéig meghatározza a szorzószámot – mutatott rá Sekulić, aki a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy rögtön ezt követően az ügynökség kiegészítő határozatokat fog meghozni és elkezdődhet az előleg kifizetése.

– Mindez nemcsak valaki jóindulatán múlik, hanem a költségvetés objektív lehetőségeitől függ. Mindenesetre az ügy most a pénzügyminisztérium kezében van, a tárca fogja elkészíteni a kormány számára a javaslatot, és természetesen mindent megtesz, hogy a kifizetés minél hatékonyabb legyen – közölte az ügynökség igazgatója.

A vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény értelmében a kárpótlási alap két milliárd euró, viszont az államosított vagyon összértékét 13,4 milliárd euróra becsülik. Az elkobzott vagyon értékétől függetlenül egy tulajdonos legfeljebb félmillió eurót kaphat.

A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökséghez a polgároktól mintegy 75.000 vagyon-visszaszármaztatási kérelem érkezett be, ezek közül 68.000 ügyben már döntés született.

– Ez azt jelenti, hogy a folyamat már a végső fázisba jutott. A természetben történő kárpótlás gyakorlatilag befejeződött, ez alól csak a vajdasági termőföldek jelentenek kivétel, de a következő két évben ez is befejeződik – mutatott rá Sekulić.

Az igazgató kiemelte, hogy a vagyon-visszaszármaztatási folyamat Szerbia minden városában nagyjából ugyanabban a fázisban van. Hozzátette, hogy a legtöbb ingatlant Belgrádban és Vajdaságban adták vissza, de, mint fogalmazott, gyakorlatilag nincs olyan város az országban, ahol ne adtak volna vissza államosított vagyont.

Strahinja Sekulić, Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség igazgatója (Fotó: Tanjug)