Készen állok, hogy ha kell politikai árat fizessek – mondta Aleksandar Vučić államfő az Európai Bizottság jelentésére utalva, hozzátéve, hogy másfél év múlva kerül sor a köztársaságielnök-választásra valamint a fővárosban is akkor esedékes a voksolás és nem tartja kizártnak, hogy ezzel egy időben a köztársasági parlamenti választásokat is kiírják.

Kiemelte, a jelentésben, amely Szerbia fejlődésével foglalkozik sok dolgot ki lehet javítani hozzátéve, hogy van benne „igazság is, de politikai jellegű dolgok is”.

Kijelentette, hogy Szerbiára vonatkozóan vannak pontos állítások a jogállamisággal kapcsolatban, amelyeken dolgozni kell, de úgy értékelte, hogy a „politikai” kifogás az volt, hogy a június 21-i parlamenti választásokon, amelyen nyert a Szerb Haladó Párt, a köztársasági elnök pozícióját vette igénybe.

„Elfogadtam, hogy a személyemmel van gond és elfogadom, hogy én hibáztam. Minden politikai kritikáért vállalom a felelősséget” – mondta az államfő felemlítve a katonai felszerelések, drónok vásárlását.

Kijelentette, hogy a 2022-es rendes választásokon az állampolgárok előtt is felelősséget vállal tetteiért, és – mint mondta,  nem zárhatja ki az előrehozott parlamenti választásokat.

„Elfogadtam, hogy a személyemmel van gond” (Fotó: Srđan Ilić)