Ivica Dačić szerb külügyminiszter kijelentette, hogy Szerbia jobban járna, ha Donald Trump nyerné az amerikai elnökválasztást – írja a 021.rs.

Dačić a közszolgálati televízióban (RTS) azt mondta, hogy szerinte azért lenne jobb, ha Trump maradna az elnök, mert ő a koszovói helyzetet nem úgy kezeli, mintha az már eldöntött kérdés lenne.

„Ha ebból a szempontból nézzük, akkor egyértelmű, hogy Trump elnöksége alatt többet haladtunk a kérdésben. Azt nem mondanám, hogy ideális a helyzet, de legalább lehetőség nyílt a partneri kapcsolat kiépítésére. Szeretném, ha az Egyesült Államokkal stratégiai partnerek lennénk, nem csa ad hoc“ – mondta Dačić.

Arra a kérdésre, hogy mit ért azalatt, hogy a koszovói kérdés még nem dőlt el, a szerb külügyminiszter azt mondta, hogy nem Trump ismerte el Koszovó fügetlenségét, ő már csak „előkészített politikai terepre” érkezett.

„A demokratáknál nincs kompromisszumkészség a kérdéssel kapcsolatban, míg a Trump adminisztráció azt várja el, hogy ilyen megoldás szülessen, ami nagy különbség“- mondta Dačić, akit arról is megkérdeztek, hogy ha szerinte a Szerb Községek Közösségének (ZSO) kérdése a legfontosabb, akkor az miért nem került terítékre Washingtonban.

Erre a szerb külügyminiszter azt válaszolta, hogy azért, mert a Fehér Házban nem politikai, hanem gazdasági kérdésekkel foglalkoztak. Szerinte az amerikaiaknak politikailag Izrael és Kínai, valamint a Hezbollah kérdésének fontossága volt előtérben.

Dačić a közelgő amerikai elnökválasztással kapcsolatban azt mondta, hogy Trump több szempontból is különleges. Egyrészt 3,1 milliárd dolláros vagyonával minden idők leggazdagabb amerikai elnöke, másrészt a legidősebb, aki betöltötte ezt a tisztséget, valamint nem az állami apparatus tagjaként érkezett a politikai palettára.

A szerb külügyminiszter az amerikai választási szabályokat is említette, melyek szerint nem feltétlenül az a jelölt nyeri az elnökválasztást, aki több szavazatot kap.

Ivica Dačić (Fotó: archív)