Szerbiának az európai úton történő előrelépéshez elengedhetetlen a valódi párbeszéd a széleskörű politikai spektrumon belül, valamint a jogállamiság területén a reformok sürgős felgyorsítása – mondta kedden Várhelyi Olivér. Az uniós bővítési biztos Brüsszelben bemutatta az Európai Bizottság új éves jelentését, amely a Nyugat-Balkán országainak fejlődésére és a régió beruházási csomagjára vonatkozik.

Ha a választási folyamatot és az igazságszolgáltatást nézzük, akkor Szerbia semmilyen előrelépést nem mutatott, míg a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban, illetve a közszféra-adminisztráció területén minimális előrelépés történt. Az Európai Bizottság éves jelentésében az is szerepel, hogy a médiastratégia megvalósítása is elmaradt, s nem történt előrelépés a szólásszabadság területén sem.

Jelentős hiányosságok vannak az államigazgatás és az igazságszolgáltatás területén is, és hasonló a helyzet a parlament munkájával kapcsolatban. Elengedhetetlen, hogy a szerb hatalom az ellenzékkel és más politikai tényezőkkel párbeszédet folytasson a választási folyamat hiányosságainak a kiküszöbölése érdekében – áll a jelentésben, amely arra is kitér, hogy előrelépésről lehet beszélni a szerb törvények és az EU szabályainak összehangolása során a gazdaság területén, azonban nincs haladás a közbeszerzésekkel kapcsolatban, írja a Beta hírügynökség.

Várhelyi arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság számára az első naptól kezdve kiemelt helyen szerepel a Nyugat-Balkán, és hogy minden ország jövője az Európai Unió.

–Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az IPA3 alapokból kilenc milliárd eurót biztosítsanak a 2021–27-es időszakra a régió beruházási kapacitásainak fejlesztésére a Nyugat-Balkánon – mondta Várhelyi.

A beruházási csomag öt kulcsfontosságú területet (közlekedés és infrastruktúra, tiszta energia, környezetvédelem, digitális jövő, magánszektor és szociális tőke) ölel fel.

Az Európai Bizottság brüsszeli székháza (Fotó: Ljiljana Bukvić/Danas)