Van olyan, hogy a zűrzavar nagymestereinek is túljár az eszén az általuk kavart káosz. Hogy aki szelet vet, vihart arat. Hogy aki kigúnyolja a másikat maszkviselés miatt, az éppen maszkolatlansága nyomán kerül kórházba.

Donald Trump, aki kilencedik hónapja próbálta hol semmibe venni, hol kicsinyíteni, hol Kínára meg politikai ellentáborára kenni a koronavírus minden gondját-baját, pénteken nulla óra körül (természetesen) a Twitteren jelentette be, hogy ő és felesége megfertőződött. Ugyanaznap délután pedig már be is vonult a Fehér Házhoz tízperces helikopterútra lévő Walter Reed katonai kórházba.

Mindebben nem lenne semmi különös – az elnök is csak emberből van, tehát lebetegedhet –, ha ugyanez a (bot-, pénz-, gőg- és balgaság-csinálta) politikus nem tett volna mindeddig úgy, mintha ő fölötte állna mindenféle emberi gyengeségnek.

Éppen a keddi jelöltvitában mutogatott gúnyolódva a következetesen maszkban megjelenő kihívójára, a volt alelnök Joe Bidenre, hogy

„Akármikor látom, mindig maszkban van. 60 méterre [áll azoktól, akiknek] beszél, de akkor is a legnagyobb maszkkal jelenik meg, amit valaha láttam.”

Trumpék megfertőződését először közeli munkatársához, a fiatal és szépséges Hope Hickshez kötötték. Akkor még akár kamuhírként is el lehetett könyvelni, amivel az elnök kampánystábja esetleg a katasztrofális tévévita-teljesítmény következményeitől akarta szimpátiakeltéssel megmenteni a főnököt. (Erről írtunk is.)

De utána sorjáztak az egyre kaotikusabb hírek arról, hogy az előző napok elnöki rendezvényein maszkolatlanul pofafürdőző csatlósok között hirtelen terjedni kezdett a vírus. Noha a Fehér Ház nem hajlandó kapcsolatkövetési adatokat közzétenni, az újságírók könnyűszerrel összeállították a mozaikot.

Múlt szombaton (szeptember 26-án) mutatta be Trump a Rózsakertben a sebtében kinevezendő szélsőjobboldali legfelsőbb bírósági jelöltjét, akit a pár nappal korábban elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyébe akarnak – égbe kiáltó politikai pálfordulással – beemelni alig pár nappal a választások előtt a fél évszázados konzervatív többséget bebetonozandó, miután Obama utolsó évében kilenc hónapon át elutasították szándékosan mérsékelt jelöltjének jóváhagyását.

Ginsburgöt még el sem temették aznap, amikor a Trump-társaság történelmi győzelmet ünnepelt a Fehér Ház kertjében, majd közvetlenül utána az épületen belül is – távolságot nem tartva, maszkot fölényesen nem viselve.

Nos, az ott pöffeszkedő 150 fős társaságból eddig tucatnyian fertőződtek meg: Donald és Melania Trump; az elnöki különtanácsadó Hope Hicks; a Fehér Házból most távozó, öt éven át roppant fontos kommunikációs hátvéd-és-középcsatár szerepet játszó Kellyanne Conway; Jon Jenkins atya, a bírójelölt katolikus egyetemének rektora; Mike Lee Utah-i és Thom Tillis észak-karolinai szenátor; Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó, aki Trumpot felkészítette a tévépárbajra; Ronna McDaniel a Republikánus Párt főtitkára; sőt Bill Stepien, a Trump-kampány nemrég kinevezett új főigazgatója is.

Mint kiderült, az új főbírójelölt, Amy Coney Barrett a nyáron esett át a fertőzésen – aki férjével és hét gyerekével forgolódott a rendezvény utáni beltéri fogadás tömegében, majd a következő napokban a republikánus szenátorokat látogatta a Kongresszus épületében.

A gyanús rendezvény óta az elnök még legalább tucatnyi maszkolatlan rendezvényen szerepelt féltucat államban.

Két fotó Trumpról, tíz perces különbséggel, a kórházban: két különböző teremben „dolgozik” a beteg elnök (Twitter)

Mondani sem kell, hogy az örök optimista és arany-meg-rózsaszín-világ-pingáló Trump-élcsapat hirtelen jókora bajban, ha nem egyenesen fekete gödörben találta magát. Az elnök kórházba vonulását is a megszokott módon össze-vissza adagolt, inkoherens hírek kísérték. Orvoscsapata szombaton állt a nyilvánosság elé, és az első mondatukkal lelőtték a korábban közzétett idővonal hitelét.

Később Trump-videóval próbálták enyhíteni a következményeket: az elnök még a kórházban is dolgozik – csivitelte ő maga és kedvenc lánya is. De a tíz perc különbséggel dokumentált két fotó két teljesen különböző teremben mutatja az elnököt, amint üres(!) papírt ír alá – megmagyarázhatatlan asztaltükröződés társaságában.

Senki nem tudja, mi is történik valójában…

Mindeközben Joe Biden leállította Trumpra nézve negatív kampányreklámait és Barack Obamával együtt őszintén és imádkozva jobbulást kívánt az elnöknek és feleségének:

Joe Biden bejelenti, hogy COVID-tesztje negatív lett, miután gyors felépülést kíván és imádkozik az elnök és felesége gyógyulásáért (Twitter)

Barack Obama és felesége reményét fejezi ki, hogy az elnök, a First Lady és minden fertőzött megkapja a megfelelő ellátást a gyors gyógyulás érdekében (Twitter)

Emlékezzünk csak vissza, mi történt négy évvel ezelőtt, amikor a július 4-i 40 fokos hőségben az akkori vetélytárs Hillary Clinton megszédült és autójába kellett támogatni: Ugyanez a Donald Trump hatalmas gúnykampányt indított ellene és telekürtölte a tévéreklámokat azzal, hogy a női jelölt „képtelen kiállni a politikai kampány megpróbáltatásait”.

Aki megveti a vírust, könnyen fertőzést arat.

Másodszor látták maszkkal: Trump megérkezik a Walter Reed katonai kórházba (Fotó: Bloomberg)