Vélhetően nemcsak a koronavírus-járvány az oka annak, hogy Szerbia meglehetősen halkan fog megemlékezni 2000. október 5-e évfordulójáról.

Hétfőn lesz ugyanis kerek 20 esztendeje annak, hogy az akkori ellenzék vezetésével Szerbia polgárai megdöntötték Slobodan Milošević rezsimjét. A korábbi kerek évfordulókat többé-kevésbé méltón ünnepelte az ország, az idén azonban a demokratikus változásokra csak kevesen emlékeznek, szervezett formában meg még annyian sem.

Az eddigi bejelentések szerint csak Nišben lesz egy beszélgetés, amelyet a helyi újságírók szerveznek Október 5-e – 20 évvel később címmel.

Más, hasonló jellegű rendezvényről eddig nem érkezett hír – s mivel az évforduló hétfőn lesz, vélhetően már nem is nagyon várható. Ami tulajdonképpen nem is igazán meglepő, tekintettel arra, hogy Szerbiában jórészt jelenleg is azok vannak hatalmon, akik ellen a polgárok, az egyesült ellenzéki erők vezetésével fellázadtak. Ráadásul az akkori legerősebb ellenzéki formáció, a Demokrata Párt jelenleg súlyos belharcokkal küzd, azt sem igazán lehet tudni, hogy éppen ki az elnöke, alapító tagokat zár ki a párton belüli egyik csoportosulás, amelyet a másik nem ismer el…

Sokan és sokszor mondogatták, hogy október 5-e legnagyobb bűne, hogy nem követte október 6-a; az elszámoltatás, a felelősségre vonás, a korábbi háborús, uszító rezsim potentátjainak a politikai életből való tartós eltávolítása.

2000. október 5-ét követően néhány évig jó volt Szerbiában élni. Hogy ma mi a helyzet? Ezt válaszolja meg mindenki önmagának. Háborúk nincsenek, vér nem folyik, és ez nem jelentéktelen különbség a miloševići időkhöz viszonyítva. A polgárok, akik 20 évvel ezelőtt elsöprő többséggel döntötték meg Milošević uralmát, ma ugyanilyen elsöprő többséggel támogatják Milošević egykori miniszterét, aki immár az államfői székben ül.

A háborúkat leszámítva a legnagyobb különbség a húsz évvel ezelőtti és a mai októberi nap között az, hogy akkor volt remény. Amely egy ideig beteljesedni látszott.

Aztán…

Ez lett belőle…