Yehudi Menuhin kezdeményezése alapján 45 évvel ezelőtt tartották az első zenei világnapot. A világhírű hegedűművész, karmester, aki 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanács elnöke volt, nemcsak a zene, hanem a csend fontosságáara is szerette volna felhívni a figyelmet.

 A belarusz származású amerikai mester 1975. október 1-jén elmondott beszédében azt hangsúlyozta: „ Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának”.

 A Torontóban 45 éve elhangzott köszöntőben a hegedűművész azt is elmondta: „Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással”.

 Yehudi Menuhin felhívta a figyelmet a csend fontosságára is. Az emberi közösségeket már akkor is érintő zajszennyezés csak az egyik ok arra, hogy értékeljük a csendet. A művész arra is kért mindenkit, hogy ezen a napon legalább egy-két percre csendesedjünk el és ezt a csendet szenteljük mindenütt a világon a gondolkodásnak, a hallgatásnak és az elmélyedésnek.

 Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira is emlékeztet, segítheti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. A világjárvány miatt a mai napra szervezett események többsége elmarad, de szerencsére ma már nem is kell kimozdulnunk ahhoz, hogy színvonalas zenei élményben legyen részünk.

A Junior Prima Primissima-díjas adai Török Tilla koncertje a budapesti Gül Baba türbe kertjében, 2020. július 30-án (Fotó: Szappanos Veronika/SZMSZ)