A Covid-kórházak háromszor több halálesetet jelentettek, mint amennyit a szerb kormány hivatalosan közölt – ez derül ki a COVID–19 információs rendszer adataiból, ami azt jelenti, hogy a számok közötti különbségeket nem lehet megmagyarázni a rendszer pontatlanságával, közölte a Balkáni Oknyomozó Hálózat (BIRN). A legtöbb elhunyt az információs rendszerben szereplő adatok szerint április 12-én volt, amikor harmincnyolcan vesztették életüket a koronavírus okozta szövődmények miatt, míg a köztársasági válságstáb közlése szerint aznap mindössze öten hunytak el a koronavírus miatt.

A szerb sajtó információi szerint az Ana Brnabić miniszterelnök munkatársai, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszert és a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap informatikai ágazatának igazgatója részt vettek az információs rendszer kidolgozásában, vagyis láthatták a tesztelek személyek, a fertőzöttek és az elhunytak valós számát, amelyet a Batut Közegészségügyi Intézet gyűjtött össze.

Mint ismeretes, Milorad Ivanović, a Balkáni Oknyomozó Hálózat (BIRN) szerkesztője július elején azt mondta, információik szerint március 13-a és június 1-je között Szerbiában a koronavírusnak 1080 halálos áldozata volt. Az újságírók által megjelentetett jelentésekből egyértelműen kiderült, hogy legkevesebb 632 személy vesztette életét a koronavírus miatt. Ivanović a Nova S televízió Utisak nedelje című műsorában elmondta, hogy a jelentésekben szereplő 632 halálos áldozat is sokkal több, pontosan a duplája, mint a hivatalos honlapon található adat, amely szerint Szerbiában július ötödikéig 311 személy halálát okozta a koronavírus.

Szerdán Predrag Kon járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy az adatok összesítése után arra a megállapításra jutott, hogy március és június között Belgrádban háromszor annyi haláleset volt, mint amit az információs rendszer jelzett. Kon szerint a számítógépes rendszer a felelős az adatok pontatlanságáért.

„Először használjuk ezt a rendszert, és eddig azt látjuk, hogy június közepétől meglehetősen pontatlannak bizonyult, most elemezzük ezeket az adatokat. Mondhatom, hogy megközelítően háromszor több halott volt, mint az a rendszerben szerepel” – mondta az epidemiológus, aki szerint kénytelenek voltak egy ilyen rendszert létrehozni, mert másképpen lehetetlen ekkora mennyiségű adatot feldolgozni.

„Eleinte covid-egészségházak sem voltak, így nem érkeztek meg a fertőző betegségekkel kapcsolatos adatok ebbe a rendszerbe. Egyébként a halál oka három részből tevődik össze: alap, közvetlen és közvetett – ezek az adatok pedig nagyjából két hónap múlva kerülnek feldolgozásra“- mondta Kon, aki szerint a covid19.rs oldalon járvánnyal kapcsolatos információk hozzávetőlegesen pontosak.

Lončar cáfolta Kon állításait

A BIRN grafikája – kékkel a hivatalos, zölddel a rendszerben szereplő adatok láthatók (Fotó: printscreen)