Predrag Kon járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy az adatok összesítése után arra a megállapításra jutott, hogy március és június között Belgrádban háromszor annyi haláleset volt, mint amit az információs rendszer jelzett – írja a 021.rs.

Kon szerint a számítógépes rendszer a felelős az adatok pontatlanságáért.

„Először használjuk ezt a rendszert, és eddig azt látjuk, hogy június közepétől meglehetősen pontatlannak bizonyult, most elemezzük ezeket az adatokat. Mondhatom, hogy megközelítően háromszor több halott volt, mint az a rendszerben szerepel” – mondta az epidemiológus, aki szerint kénytelenek voltak egy ilyen rendszert létrehozni, mert másképpen lehetetlen ekkora mennyiségű adatot feldolgozni.

„Eleinte covid-egészségházak sem voltak, így nem érkeztek meg a fertőző betegségekkel kapcsolatos adatok ebbe a rendszerbe. Egyébként a halál oka három részből tevődik össze: alap, közvetlen és közvetett – ezek az adatok pedig nagyjából két hónap múlva kerülnek feldolgozásra“- mondta Kon, aki szerint a covid19.rs oldalon járvánnyal kapcsolatos információk hozzávetőlegesen pontosak.

„A halálozások számát illetően nincs nagy eltérés az előző évekhez viszonyítva, ebben a periódusban 345-el volt több halott, mint korábban, ez pedig bármely járvány esetében előfordulhat” – zárta szavait Kon.

Predrag Kon (Fotó: archív)