Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter kijelentette, hogy a pénteken Mali Zvorniknál lezuhant MiG-21-es katonai repülőgép nem volt elavult, és a repülési engedélye 2026-ig volt érvényes – írja a szerb sajtó.

Vulin a Pink TV-nek azt mondta, a hivatalos vizsgálat befejezése előtt nem akar semmiféle találgatásba bonyolódni a gép lezuhanásával kapcsolatban.

A védelmi miniszter azt is elmondta, hogy megtalálták a repülőgép feketedobozát és két bizottság is alakult, amely a baleset körülményeit vizsgálja.

„A gép maradványait Batajnicára szállították, itt vizsgálják majd meg, hogy mi is történhetett valójában, a vizsgálat eredményeit pedig az illetékes ügyészségnek továbbítják – mondta Vulin, aki szerint a két pilóta halálával pótolhatatlan veszteség érte a Szerb Katonaságot. Szerinte alaptalanok azok az állítások, miszerint a szerb pilóták alulképzettek.

„A mi pilótáink magasan képzettek, de sajnos a repülési órák növekedésével párhuzamosan több lesz a baleset is” – tette hozzá a miniszter.

Egyébként a kiképző repülőnek használt MiG-21-est még 1986-ban szerezte be az akkori Jugoszláv Néphadsereg, 2016-ben esett át az utolsó modernizáción, repülési engedélye pedig  2026-ig volt érvényes.

A balesetben Dejan Krsnik őrnagy pilóta és Zvonko Vasiljević kapitány, a Szerbiai Hadsereg 204. légvédelmi brigádjának tagjai veszítették életüket.

Két pilóta vesztette életét a szerencsétlenségben

A Védelmi Minisztérium közleménye szerint a repülőgépet a péntek reggeli felszállás előtt az előírásoknak megfelelően ellenőrizték, és repülésre alkalmasnak nyilvánították.

Ilyen gép zuhant le Mali Zvirniknál (Fotó: vs.rs)