Ha a június 21-ei köztársasági választás során a Vajdasági Magyar Szövetség nem kapott volna több mint 1200 szavazatot Vranjéban, bizonyára nagyon kicsi hírértéke lenne annak, hogy az Újvidéki Színház október folyamán ebben a dél-szerbiai városban vendégszerepel, és ott mutatja be a helyieknek a Parasztoperát. Mint ismeretes, Vranjéban a helyiek egy részének előre megmondták, hogy a négyes sorszámot kell bekarikázni, ők pedig biztosra mentek, s a helyi, illetve a köztársasági listán is bekarikázták a négyest.

Így történhetett meg, hogy a harmadik helyen végzett a vranjei községben a Vajdasági Magyar Szövetség a parlamenti választásokon, a pártot az Aleksandar Vučić vezette lista, valamint a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia koalíciója előzte meg. A VMSZ-re 1265-en voksoltak Vranje községben a június 21-én megtartott választásokon.

Amikor ez kiderült, Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke gyorsan egy közleményt küldött szét a sajtónak, amelyben kategorikusan kijelentette, hogy pártja Vranjéban nem kampányolt.

Pásztor Bálint úgy értékelte, hogy a vranjei eredmények a véletlennek köszönhetők, hiszen a VMSZ nem kampányolt Dél-Szerbiában, álhírt közöl, aki ezt állítja.

Édesapja, Pásztor István, a VMSZ elnöke pedig kijelentette, hogy valaki megpróbálta befolyásolni az ottani választási eredményeket, elsősorban lokális szinten, és úgy intézte a dolgot, hogy nem adott elég világos utasítást, vagy pedig aki az utasítást kapta, nem értette, hogy mit kell csinálnia, ezért fogta, és mind a két papíron bekarikázta a 4-est.

„Ennek eredményeképpen kaptunk 1200 szavazatot. Köszönjük szépen. Amikor lesz idő rá, akkor én szándékozom oda elmenni, és szándékozok olyan lehetőséget teremteni, hogy az 1200 ember, aki ránk szavazott – nem akartak, de ránk szavaztak – azok lássák, hogy hogy néznek ki a magyarok” – nyilatkozta az RTV-nek a tartományi parlament elnöke.

A vranjeiek tehát október 22-én hús-vér magyar emberek előadásában láthatják majd a Parasztoperát.

És akkor viccet félretéve nézzük is, hogyan alakul az Újvidéki Színház októberi játékrendje:

Október 2. (péntek), 19 óra

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Rendező: Lénárd Róbert

Október 4. (vasárnap), 19 óra

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Október 6. (kedd), 19 óra

Darvas – Pintér: Parasztopera

Rendező: Keresztes Attila

(Az Újvidéki Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciója)

Október 7. (szerda), 19 óra

Darvas – Pintér: Parasztopera

Október 8. (csütörtök), 19 óra

Darvas – Pintér: Parasztopera

VENDÉGJÁTÉKOK

Október 9. (péntek), 19 óra

Vendégjáték Šabacon

Aleksandar Tišma: Upotreba čoveka (Az ember ára)

Rendező: Boris Liješević

A szarajevói East-West Center, a Budva Városi Színház és az Újvidéki Színház koprodukciója

Október 22. (csütörtök), 19 óra

Vendégjáték Vranjéban

Darvas – Pintér: Parasztopera

Október 24. (szombat), 19 óra

Rado-Ragni-MacDermot: Hair

Rendező: Telihay Péter

Koprodukció: Újvidéki Színház és Ifjúsági Színház (az előadást az Ifjúsági Színházban játsszák)

Október 25. (vasárnap), 19 óra

Rado-Ragni-MacDermot: Hair

Az Újvidéki Színház épülete (Fotó: uvszinhaz.com)