Azoknak a cégeknek, amelyek Németországban vásárolnak használt autót, és azt az Európai Unión kívül regisztrálják, lehetőségük van az általános forgalmi adó (ÁFA) visszaigénylésére, ami július óta tizenhat százalék (korábban tizenkilenc százalék volt).

A Nezavisne novine cikke szerint azok a polgárok, akiknek az Európai Unión kívül van a lakhelyük, abban az esetben kérhetik vissza az ÁFÁ-t a használtautó után, ha találnak egy olyan céget, amelyik ezt a lehetőséget biztosítja, közölte a bosnyák lap érdeklődésére a Német Autóklub (ADAC). Ez azért fontos, mert a használtautó kereskedések nem nagyon érdekeltek ebben a kérdésben, ezért a polgároknak kell tájékozódniuk és olyan kereskedést választaniuk, amely hajlandó ezzel foglalkozni. A lap szerint nem árt, sőt kimondottan ajánlott és hasznos, ha az ÁFA-visszatérítésről szóló megegyezés belekerül az adásvételi szerződésbe.

A Német Autóklub a válaszában arra is kitért, hogy az ÁFA-visszaigénylés csak akkor működhet, ha a megvásárolt személygépkocsi az adásvételi szerződéstől számított kilencven napon belül elhagyja az Európai Unió külső határát, s erről egy hivatalos dokumentumot is fel tud mutatni a tulajdonos. Ha ilyennel nem rendelkezik, akkor az ÁFA-visszatérítésből nem lesz semmi.

A pénzt nem a német vámosoktól vagy a pénzügyekkel foglalkozó hivataloktól kell kérni, hanem a kereskedőtől, figyelmeztet az ADAC.

Kettős állampolgár vezethet-e Szerbiában külföldi rendszámtáblás autót?

Németországi autókereskedés (Fotó: Autohaus Kleinemeier)