Gyakorlatilag háborúvá erősödtek a harcok az azeri és az örmény erők között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban. Az összecsapások egész éjjel tartottak az örmény védelmi minisztérium közlése szerint – írja a Euronews.

Nehézfegyverek bevetésével folytatódnak a harcok az azeri és az örmény erők között régióban, erről hétfő reggel számolt be mindkét fél.

Az azeri védelmi tárca tájékoztatása szerint az örmény erők Terter települést ágyúzták. A hegyi-karabahi hatóságok tájékoztatása szerint legalább 15 katonájuk esett el az azeri erők elleni harcban.

A két, egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaságnak régóta területi vitája van egymással. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kinyilvánította függetlenségét, és elszakadt Azerbajdzsántól.

Baku fegyverrel lépett föl a szakadárok ellen, és bár a felek 1994-ben fegyverszünetet kötöttek, gyakran fegyveres konfliktusba keverednek egymással.

1994-ben Oroszország sikertelenül közvetített az Örményország és Azerbajdzsán közötti béke létrehozásának ügyében. Hegyi-Karabah parlamentje pedig 1996-ban függetlenné nyilvánította az országot.

Örményország továbbra is igényt tart az Azerbajdzsán nemzetközileg elismert területén lévő, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah tartományra.

Antonio Guterres ENSZ főtitkár felszólította a feleket, hogy fejezzék be a harcokat, a Vöröskereszt pedig a civil lakosság biztonságát félti..

 Az örmény hadsereg felvétele azeri tankokról (Fotó: AFP)