Marinika Tepić, a Szabadság és Igazság pártjának alelnöke olyan dokumentumokat mutatott be ma az újságíróknak, melyek, állítása szerint azt bizonyítják, hogy Igor Brnabić, a kormányfő fivérének cége, miután Ana Brnabićot kinevezték a kormányfői tisztségre, a köztársasági költségvetésből két év alatt több mint 40 millió eurót kapott.

Tepić Belgrádban, a Köztársasági Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, majd azt követően az intézményben átadta az Igor Brnabić tulajdonában lévő Asseco cég állami cégekkel és intézményekkel lebonyolított üzleti tevékenységekre vonatkozó bizonyítékokat.

– Két évvel azután, hogy Ana Brnabićot kormányfővé nevezték ki, Igor Brnabić Asseco nevű cége már több mint 40 millió eurós támogatást kapott. Csak a Szerbiai Villanygazdaságtól (EPS) 20 millió eurót, pedig korábban a vállalat nyeresége elhanyagolható volt – húzta alá Marinika Tepić.

Tepić kiemelte, hogy az EPS mellett a kormányfő fivérének cége a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattól, a pénzügyi- és kereskedelmi minisztériumoktól, és másoktól is kapott támogatást.

Rámutatott, hogy Ana Brnabićot 2017 júniusában nevezték ki, és már az év augusztusában sebtében létrehozták az Információs Technológiai és Elektronikus Közigazgatási Irodát, ami közvetlenül a kormányfő fennhatósága alatt működik.

– Ez az iroda 2019. november 15-én a kormányfő fivérének cégével egy 180 millió dináros szerződést között. Ez az összeférhetetlenség lehető legközvetlenebb formája. Nem tudom, hogy valaha is volt-e ilyen ügy ennyire nyilvánvaló – tette hozzá.

Tepić elmondta, hogy Igor Brnabić a szerb kormány IT irodájától a „lakosság központi nyilvántartásának” kidolgozására kapott megbízást és úgy fogalmazott, „érdekes, hogy a hamis választások évében” a kormányfő fivére egy olyan nyilvántartással rendelkezik, amilyen talán még a Köztársasági Statisztikai Intézetnek sincs.

– Annak, hogy Szerbiában nincs pénz a tanulókra, a tanárokra, az egyetemi hallgatókra és az ő tandíjaikra, az új munkahelyekre, az orvosokra, és az államnak újabb hiteleket kellett felvennie, az az oka, hogy a Brnabić testvérek felrobbantották a szerb költségvetést. A Vučić fivérek mellett ők ketten azok, akik a szerb költségvetés legnagyobb kopasztói – hangsúlyozta Marinika Tepić.

Ana Brnabić korábbi magyarázkodásaira reagálva Marinika Tepić azt mondta, hogy a kormányfő fivérének nem kell állami cégekkel üzletelnie, mert, mint fogalmazott, ilyen árat kell fizetnie annak, aki közfeladatot vállal.

Az Igor Brnabić cége és a szerb kormány IT irodája között megkötött 180 millió dinár értékű szerződés (Fotó: N1)

Marinika Tepić sajtótájékoztatója Belgrádban a Köztársasági Ügyészség épülete előtt (Fotó: N1 / Printscreen)