Az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) Tanácsa azt az ajánlást fogalmazta meg, hogy a testület dolgozzon ki egy szabályzatot a valóságshow-k sugárzási idejének módosítására, amely szerint az ilyen típusú műsorokat csak este 23 és reggel 6 óra között lehetne sugározni – írja a 021.rs.

A tanács véleménye szerint az ilyen jellegű műsorok nem csak a kiskorúak számára lehetnek káros következményekkel, hanem az egész társadalomra nézve is. Arra is kitértek, hogy a köztársasági frekvenciával rendelkező televíziók a bűnözést és a primitivizmust népszerűsítik ezekkel a műsorokkal.

A REM 2015-ben egy nem kötelező ajánlást fogalmazott meg a valóságshow-k sugárzási idejéről, ezt azonban a televíziós társaságok nem vették figyelembe, így most kötelező jellegűvé szeretnék ezt tenni.

Judita Popović, a REM tanácsának tagja szerint ezek a műsorok főleg a gyerekek számára okoznak gondot.

„Nem akartunk cenzorok lenni, a kiskorúak morális és szellemi fejlődésében viszont komoly károkat okoznak ezek a műsorok, így ezzel a törvényes javaslattal élünk” – mondta.

Slobodan Cvejić a REM tanácsának tagja szerint volt olyan, hogy halálos fenyegetések is elhangzottak egy ilyen műsorban.

„Valaki felügyeli ezeket a műsorokat, mert a káromkodásokat kisípolják, viszont a halálos fenyegetéseket nem, ami elég furcsa” – mondta Cvejić.

Višnja Aranđelović, aki szintén a tanács tagja, azt mondta, meg kell akadályozni, hogy a gyerekek olyan jeleneteket lássanak a televízióban, mint amilyenek az ilyen jellegű műsorokban történnek.

„A mi feladatunk megvédeni a kiskorúakat. Láthatjuk, hogy milyen társadalmi környezetből érkeznek az ilyen műsorok résztvevői, nem értem miért szentelnek ekkora teret az ilyeneknek a televíziók“

Goran Petrović tanácstag viszont azt mondja, hogy egy ilyen kötelező jellegű döntést a TV-k könnyen az alkotmánybíróság elé vihetnek, és akár több milliós kártérítést is követelhetnek majd.

„Szerintem nem kellene változtatni a sugárzási időponton, viszont büntethetjük őket“ – mondta Petrović.

Popović és Cvejić ezzel nem értenek egyet.

„Egy ilyen műsorban óránként legalább három olyan dolog van, amiért a REM eljárást indíthatna. Egy hét alatt annyi büntetést kiróhatnánk, hogy az adott televízió elveszítené a frekevenciát. Nem ez a célunk, sokkal jobb lenne, ha későbbi időpontban sugároznák az ilyen jellegű műsorokat“ – mondták.

Zoran Simjanović, aki szintén tagja ennek a tanácsnak, azt mondta, az egész társadalmat óvni kellene ezektől a műsoroktól.

„A valóságshow-k szereplőiből a média sztárt csinál. Amit ők tesznek, az az élet minden területén „normálissá válik“, ez az ami borzasztóan káros, nem csak a kiskorúakra, hanem a társadalom minden tagjára nézve“ – fejtette ki véleményét Zoran Simjanović.

Illusztráció (Fotó: archív)