A Laboris ügynökség, amely augusztus 30-ig 257, a Vajdasági RTV-ben tevékenykedő személy foglalkoztatásában játszott közvetítő szerepet, ma postán küldött ki 91 felmondólevelet, tudta meg a Beta.

A levélben, melybe a hírügynökség betekintést nyert, egyebek közt az olvasható, hogy az RTV elköltötte az ügynökségen keresztül foglalkoztatott személyek jövedelmére előirányozott pénzt, ezért a továbbiakban nincs szükség azoknak a feladatoknak az ellátására, amelyekkel augusztus 30-ig voltak megbízva. A március elsején a Laboris ügynökséggel határozatlan időre megkötött munkaszerződést ez okból mondják fel.

Az ügynökség közölte, hogy a most már volt dolgozók egyike sem jogosult végkielégítésre, mivel kevesebb mint egy évig voltak munkaviszonyban a munkáltatónál. Az ügynökség azonban kötelezte magát, hogy az elmaradt béreket a felmondástól számított 30 napon belül kifizeti.

Az említett okok miatt az RTV 91 munkatársa került utcára, ők összesen 556 munkaévvel rendelkeznek, amelynek nagy részét az RTV-ben töltötték el. 14 újságíró, 10 szerkesztő, 10 műsorszerző, 11 színpadfelelős, 8 operatőr, 6 vágó, öt-öt rendező és gyártásvezető, három-három hangmester és webszerkesztő, valamint két-két producer, fénymester, illetve zenei munkatárs maradt munka nélkül. Többük munkásságát nemzetközi kitüntetések is fémjelzik.

A szerződés felbontását megelőzően a vajdasági közmédiában 257 személy dolgozott a Laboris közvetítésével. Közülük a pénzügyminisztérium jóváhagyásával az RTV 50 személyt felvett állandó munkaviszonyba, 207-et pedig munkaerő-felesleggé kellett volna nyilvánítani, azonban nem került rá mindenki a listára.

Miodrag Koprivica vezérigazgató szeptember 9-én azt mondta, hogy az ügynökségen keresztül foglalkoztatottak közül 45-en meghatározatlan idejű munkaviszonyt létesítettek az RTV-ben, 69 személlyel ideiglenes alkalmi munkára kötöttek szerződést, 96 pedig munka nélkül maradt. Azt, hogy két nap alatt a számokban hogyan keletkezett egy 47 személyt jelentő különbség, Koprivica nem magyarázta meg.

Az RTV indoklása szerint a Laboris ügynökséggel azért bontották fel a szerződést, mivel az idei szerbiai költségvetés módosításakor a tartományi közszolgálati médiumot 201 millió dinárral rövidítették meg.

A Laborisszal kötött szerződés értéke 200 millió dinár volt. A legutóbbi elbocsátásokat megelőzően az RTV már júliusban 56 munkatársától vált meg, akik részben az ügynökségen keresztül, részben tiszteletdíjasként dolgoztak, egy részüknek pedig lejárt a meghatározott idejű munkaszerződésük.

Az RTV székháza Újvidéken (Fotó: Srđan Ilić)