Fehérorosz hackerek ezer rendőr és belügyes személyes adatait tették közzé, mintegy csatlakozva az utóbbi napok rendőröket leleplező akcióihoz.

Egy korábban megkezdett akció kiteljesedéséről van szó, a hackerek ugyanis a múlt héten  megszereztek egy adatbázist, amiben több tízezer rendőrségi dolgozó adatai szerepelnek. A Nexta nevű, több, mint kétmillió követővel rendelkező Telegram-csatorna bejelentette, hogy ha a rendőri erőszak nem szűnik meg egy héten belül, nyilvánosságra hozzák az adatbázist. Szerda este nyilvánossá tették a csatornán 12 készenléti rendőr nevét és születési dátumát, akiknek „vér tapadt a kezeikhez”, most pedig újabb ezer rendőr lepleződött le.

A fehérorosz tüntetéseket szétverő, felszámoló, az azokon résztvevőket elhurcoló rendőri egységek tagjai nem hordanak jelvényt, azonosítót, vagy bármilyen más, a személyazonosságuk felderítését lehetővé tévő jelzést, ráadásul kizárólag sísapkában vagy más módon eltakart arccal „tevékenykednek”, ezért a tüntetők az utóbbi napokban azzal próbálják elejét venni a túlkapásoknak, hogy megpróbálják lehúzni róluk az arcukat takaró eszközöket.

A hackerek által nyilvánosságra hozott adatok többféle formátumban is lementhetőek, tartalmazzák az érintettek teljes nevét, születési idejét, lakóhelyét, beosztási helyét, és azt is, hogy a rendőrségnél melyik részlegen dolgoznak.

„Amennyiben folytatódnak a letartóztatások, tömegesen fogjuk publikálni az adatokat” – figyelmeztet a Telegram csatorna, amiből arra lehet következtetni, hogy a mostani leleplezés csak az első lépés, a hackerek további akciókat is terveznek.

„Az egyetlen mód az erőszak megállítására, ha lerántjuk a maszkokat, szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. Az anonimitását vesztett rendőr kétszer is meggondolja, hogy megverjen vagy elhurcoljon valakit” – mondta a Guardiannek egy névtelenül nyilatkozó tüntető, aki létrehozta a rendőrök beazonosíthatóságát szolgáló Telegram-csatornát.

A csoportban videókat és fotókat osztanak meg az anonimitásukat vesztett rendörökről és arcfelismerő programok vagy a nyilvánosság segítségével próbálják azonosítani őket.