A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg a kutatók az ország északkeleti részén lévő Veneto régióban. A Bolognai Egyetem és a Ferrarai Egyetem szakemberei a legújabb virtuális módszereket alkalmazva elemezték a fogat, amelyet egy negyvenöt-negyvennyolcezer évvel ezelőtt a térségben élt tizenegy-tizenkét éves gyermek felső szemfogaként azonosítottak – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

 

A Journal of Human Evolution című folyóiratban publikált tanulmány szerint a venetói Berici-domboknál talált tejfog egykori tulajdonosa az anyja révén rokonságban állt a mai Belgium területén élt neandervölgyiekkel. A szakemberek szerint a venetói lelőhely immár kulcsfontosságú a neandervölgyiek Európából való fokozatos kihalásának megértéséhez.

„Ez az apró fog óriási jelentőséggel bír” – mondta Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem professzora. Hozzátette: „Különösen, ha belegondolunk abba, hogy amikor ez a gyerek a mai Veneto területén elvesztette a fogát, ezer kilométerrel arrébb már jelen voltak a Homo Sapiens közösségei a mai Bulgária területén.”

A leletek elemzése ugyan még mindig zajlik, de az előzetes eredmények alapján elmondható, hogy a fog felfedezésének helyszínét sokáig használták a neandervölgyiek. A kutatók vadászatra és a nagyméretű zsákmányok feldolgozására utaló nyomokat azonosítottak a területen. A döntően kovakőből készített eszközök azt mutatják, hogy a neandervölgyiek remekül tudtak alkalmazkodni és szisztematikusan kiaknázták a térségben elérhető nyersanyagokat – jegyezte meg Marco Peresanti, a Ferrarai Egyetem professzora.

A 48,000-year-old tooth that belonged to one of the last Neanderthals in Northern Italy

A milk tooth found in the vicinity of Riparo del Broion on the Berici Hills in the Veneto region bears evidence of one of the last Neanderthals in Italy. This small canine tooth belonged to a child between 11 and 12 that had lived in that area around 48,000 years ago.