Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja pénteken kijelentette, hogy Szerbiában az elkövetkező 10-15 napban a koronavírus-fertőzöttek számának növekedésére számít – írja a szerb sajtó.

Tiodorović az RTS műsorában azt mondta, ez nem csak a külföldi nyaralásból hazatérő nagyszámú polgár miatt lesz, hanem más jelek is utalnak erre.

Szerinte a most hazatérők többsége felelősségteljes, és be fogja tartani a hatályos rendelkezéseket.

„A gyerekeknek 10 napig nem kellene iskolába menniük, a felnőttek pedig miután elektronikus úton bejelentkeztek, és 10 nap után sem észlelnek magukon tüneteket, az orvosi felügyelet az ő esetükben megszűnik” – mondta a szakember.

Tiodorović arról is beszélt, hogy még mindig nagyon sok olyan eseményt rendeznek, ahol a megengedettnél több vendég van, és a szórakozóhelyek sem tartják be mindig a szabályokat.

„A problémát az okozza, hogy az országban nem mindenhol tartják be a rendelkezéseket. Ha egy városban szigorúan ellenőrzik a szabályok betartását, akkor egyes polgárok átmennek a környező településekre, ahol esetleg kisebb a szigor, és ott rendezik a lakodalmakat és más ilyen jellegű összejöveteleket“ – mondta a szakember, aki hozzátette, nincsenek Szerbiának jellemzően olyan területei, ahol ezt tapasztalták, az ország több pontján is történtek hasonló szabályszegések.

 Branislav Tiodorović (Fotó: archív)