A legalizálást követő öt év alatt bő félmillióra nőtt a házasságban élő meleg párok száma az Egyesült Államokban – derült ki az amerikai népszámlálási hivatal frissen közzétett adataiból, írja az MTI.

Az Egyült Államok legfelsőbb bírósága 2015-ben legalizálta az azonos nemű párok házasságkötését, és 2019-re 568 ezer pár élt a lehetőséggel. Az adatok szerint tavaly 980 ezer meleg pár élt közös háztartásban az Egyesült Államokban, 58 százalékuk házasságban. Az együtt élő összes párt tekintve valamivel több a női, mint a férfi páros.

A hivatal kimutatása szerint az azonos nemű házaspároknak bő 10 százalékkal magasabb a jövedelmük, mint a heteroszexuálisoknak. A jövedelemmutatót ugyanakkor a melegek esetében a férfi párok „viszik fel”, mivel nekik bő 25 százalékkal több a jövedelmük, mint a heteroszexuális házasoknak. A leszbikus házastársaknak viszont 10 százalékkal kevesebb a jövedelmük a heteroszexuálisoknál, a meleg férfi párosokénál pedig 35 százalékkal.

A felmérés szerint a meleg házasságban élők átlagéletkora 48 év. Az Egyesült Államokban 122 millió háztartást tartottak nyilván 2019-ben.

Azonos neműek házassága (Fotó: Humen Online)