Amint arról már a közelmúltban írtunk, bemutatóval kezdi az új évadot a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A Domonkos István életművén alapuló, Szedjetek szét címet viselő előadást Mezei Kinga állította színpadra.

A rendező pénteken sajtótájékoztatón emlékeztette a publikumot, hogy a premier szeptember 23-án, a repríz pedig 24-én lesz.

Domonkos István még a hetvenes években hagyta el szülőföldjét, Vajdaságot, de szövegei arról tanúskodnak, hogy soha nem volt képes teljesen elszakadni tőle. Talán legismertebb műve, a Kormányeltörésben című poéma a mindenkori emigránsok, gastarbeiterek balladája. Máig sem veszített aktualitásából, sőt talán időszerűbb, mint valaha.

A darab Domonkos költészetén, prózáin és esszéin keresztül beszél elmenésről és maradásról, az otthonukhoz való viszonyunkról, s arról, hogy miért nem vagyunk sohasem elégedettek saját helyzetünkkel, miért vágyunk minduntalan másra, többre.

– Az előadás világának megalkotásakor A kitömött madár isztriai tengerpartjának mikrokozmoszát vettük kölcsön, mivel az már önmagában is erősen metaforikus. De a regényből átemelt olyan motívumok, mint a szezonvég, az átmenetiség, a tenger, az idénymunka vagy az idegenség is túlmutatnak önmagukon, allegorikussá válnak. Az előadás tere is egy olyan többjelentésű, absztrakt tér, mely vizuálisan felerősíti a fenti motívumokat, ám sokkal több teret enged a játéknak és a nézői képzeletnek is, mint egy realista díszletkonstrukció. E térben engedjük egymásnak szereplőinket. Itt keresik a nézők szeme láttára saját igazságaikat. Domonkos hihetetlenül plasztikus, gyarló és esendő figurákat írt meg szövegeiben, akik végtelenül emberiek. Olvasóként az érzésünk, hogy ők a „mi embereink”, pontosan ismerjük őket, bármikor szembe jöhetnek velünk egy vajdasági utcán vagy épp az adriai tengerparton. Regényeinek, verseinek, és novelláinak szereplői előadásunk világában egymás mellett léteznek, sőt olykor egymással is találkoznak. Az általunk létrehozott figurákat az életmű szellemében alkottuk meg. Fontos volt számunkra, hogy Domonkos életfilozófiáját közvetítsék, s úgy legyenek egyediek, hogy problémáik univerzálissá válhassanak – mondta a darabról Mezei Kinga.

Nem tudom, Norvo, gondolkodtál-e már azon, hogy mi az, ami nem hagy nyugton bennünket, miért van az, hogy mi semmivel sem vagyunk elégedettek, hogy kerülünk-fordulunk, és máris továbbállunk, otthagyjuk a jót vagy a rosszat a jobbért, és azt ismét otthagyjuk a rosszabbért (Domonkos István: A kitömött madár)

Rendező: Mezei Kinga
Dramaturg: Oláh Tamás, Mezei Kinga
Díszlettervező: Ondraschek Péter
Jelmeztervező: Janovics Erika
Zeneszerző: Mezei Szilárd

Játsszák:
Mészáros Gábor
Kucsov Borisz
Búbos Dávid
Hajdú Tamás, m.v.
Pálfi Ervin, m.v.
Kőműves Noémi, m.v.
Hangfelvételen közreműködik: Süveges Eta

Támogatók:
Szabadka Város
Magyar Nemzeti Tanács
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Szerbia Tájékoztatási és Kultúrális Minisztériuma
Nemzeti Kulturális Alap

Az előadások 19:30-kor kezdődnek.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a KDSZ csak korlátozott számú nézőt fogad.

Belépőjegyek 065/54-33-203-as telefonszámon, vagy jegy@kosztolanyi.org e-mailcímen foglalhatók.

Kőműves Noémi (b) és Hajdú Tamás (j) a Szedjetek szét munkacímet viselő előadás próbáján a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. (Fotó: Molnár Edvárd)