A szerb kormány közölte a Zlatibor Lončar egészségügyi miniszert által aláírt részletes útmutatót azzal kapcsolatban, hogy mi a teendőjük azoknak az utazóknak, akik szeptember 18-án 18 óra után térnek haza külföldről.

Azok a szerb állampolgárok, valamint azok a külföldi állampogárok, akik rendelkeznek ideiglenes tartózkodási engedéllyel vagy állandó tartózkodásra jogosultak Szerbiában, és akik olyan országból térnek haza, amelyben a járványügyi helyzet rosszabb a szerbiainál – Horvátország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina – az útlevélkezelés során egy írásos értesítést kapnak arról, hogy kötelességük jelentkezni az illetékes COVID-rendelőben, vagy a területileg illetékes Közegészségügyi Intézetben. A határátlépéstől számítva erre huszonnégy óra áll a rendelkezésükre.

Valamennyiüknek a www.e-zdravlje.gov.rs honlapon kell jelentkezniük. Amikor kitöltik a kérdőívet, amely során ők határozzák meg, hogy vannak-e tüneteik, és ha igen, akkor milyenek, a válaszból megtudhatják, hogy mi a további teendőjük. Ha megadják a telefonszámukat, és fennáll a gyanú, hogy elkapták a koronavírust, akkor az orvos felhívja majd őket, s megbeszélik a vizsgálat időpontját.

A folyamat tíz napig tart, ami azt jelenti, hogy azok, akik az első jelentkezésükkor semmilyen utasítást nem kaptak, vagyis nem kellett jelentkezniük a COVID-rendelőben, még egyszer ki kell, hogy töltsék a kérdőívet. Ha az általuk megadott információk arra utalnak, hogy minden rendben van, akkor a különleges orvosi felügyelet az ő esetükben megszűnik.

Azoknak a személyek, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy online kitöltsék a kérdőívet, telefonon kell jelentkezniük a városukban vagy a községükben illetékes közegészségügyi intézetnél, s ők szóban kapják majd meg a további utasításokat.

A szerb kormány, ahogy a közleményből is kiderül, három országot nevezett csak meg, ami azt jelenti, hogy a Magyarországról hazatérőkre ezek a szabályok nem vonatkoznak.

„Mađari, turisti, može!”

A köztársasági válságstáb (Fotó: FoNet)