Az Újvidéki Felső ügyészség a rendőrség jelentése alapján szeptember 12-én kezdeményezett vizsgálatot Ivan Kontić ellen a huszonnyolc éves M. M. ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt.

Az ügyészség a szerb sajtó megkeresésére közölte, hogy jelenleg a bizonyítékok felkutatása zajlik, s arról is beszámoltak, hogy vasárnap, vagyis szeptember 13-án két személyt, O.L.-t és L.V.-t negyvennyolc órára őrizetbe vették, s kedden az ügyész kihallgatja majd őket.

Mint ismeretes, Ivan Kontić augusztus 24-én eszméletlenre verte M. M.-et, majd utána eltörte mindkét kezét. A brutalitásról készült felvétel szeptember 11-én került fel a legnépszerűbb közösségi portálra, s az újvidéki rendőrség ekkor adott ki közleményt az esettel kapcsolatban, és tette közzé a gyanúsítottat ábrázoló fényképet, a segítőit pedig vasárnap vette őrizetbe.

Vladimir Rebić, a szerb rendőrség igazgatója szombaton reagált egyes polgárok és politikusok kijelentésére, amelyek arról szóltak, hogy a rendőrség csak akkor kezdte meg a nyomozást az ügyben, amikor a felvétel megjelent a közösségi oldalon, s a szerb média is elkezdett foglalkozni az újvidéki esettel.

Az újvidéki Zsidó utcában történt brutális verekedésről készült videókat nyilvánosságra hozó Miroslav Parović, a Népi Szabadság Mozgalom nevű párt tagja azt mondta, a rendőrség kapcsolatba sem lépett vele, hogy megkérdezze, hogyan jutott a felvételekhez, vagy hogy miért hozta azokat nyilvánosságra.

Parović elmondása szerint a felvételeket azzal a céllal tette közzé, hogy megmutassa a szerbiai közvéleménynek, „az állam és a társadalom egyre mélyebben süllyed a kegyetlenségbe, az életről és a halálról pedig a hatalommal összefonódott álló bűnbandák döntenek”.

Parović: A „profi” rendőrök meg se kérdeztek, hogyan jutottam a brutális verésről készült felvételekhez

Rebić közleményéből az derült ki, hogy a rendőrség az orvosoktól már augusztus 24-én értesült a történésekről, s már aznap, az illetékes ügyészséggel együttműködve minden szükséges intézkedést megtettek, hogy mielőbb azonosítsák az elkövetőt, és az ügy végére járjanak. Az ügyészség hétfőn kiadott közleménye, amely szerint szeptember 12-én kezdeményezte a vizsgálatot Ivan Kontić ellen, azonban cáfolta Rebić állítását.

Nebojša Stefanović, Szerbia belügyminisztere amikor az esettel kapcsolatban kérdezték, akkor arról beszélt, hogy Boris Tadić, vagy Dragan Đilas hatalma idején sokkal rosszabbak voltak a bűnözéssel kapcsolatos adatok, a rendőrség ma sokkal eredményesebben végzi a munkáját.

Stefanović: Tadić és Đilas hatalma alatt sokkal több bűntényt követtek el, mint napjainkban