Miközben készül a Telekom Srbija vállalat és a Wireless Media cég közötti több tíz millió euró értékű szerződésről szóló elemzés, a korrupcióellenes tanács közölte, hogy a Szerbiai Vasutak ügyvitelét is vizsgálta. A jelentésre a szerb kormány nyomásgyakorlással válaszolt, melyben a tanács tagjainak szakértelmét kérdőjelezték meg.

Az átiratot, mely a szerb kormány alelnökének, Zorana Mihajlović illetékes miniszternek a kabinetjéből érkezett, a korrupcióellenes tanács úgy értelmezi, mint a testület fű alatt történő megszüntetésének beharangozását.

Az N1 Televízió honlapján megjelent cikk szerint a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat ügyeinek vizsgálata, valamint a gyorsvasút és a hidak építésével kapcsolatos dokumentumok utáni nyomozás a korrupcióellenes tanács tagjainak mandátumába kerülhet, annak ellenére, hogy ők csak a dolgukat végzik, a rendszerszintű korrupciós ügyek után nyomoznak.

A tanács a vasútra vonatkozó jelentését a kormánynak, a pénzügyi és az építésügyi minisztériumnak küldte el, de a szervezett bűnözés elleni ügyészségnek is. Ennek kapcsán egyedül Zorana Mihajlović, közlekedési, építésügyi és infrastrukturális tárcavezető, a kormány alelnöke érezte megszólítva magát.

– A felsoroltak alapján a kormány alelnöke és a minisztérium eljárást kezdeményez, hogy a kormány néhány évre visszamenőleg vizsgálja felül a korrupcióellenes tanács munkáját, elért eredményeit, munkamódszerét, kritériumait, jelentéseinek színvonalát, valamint a javaslattételeinek módját is, annak érdekében, hogy a testület reformjával abba olyan szakértők kerüljenek, akik munkájukkal a szerb kormányt segítik, hogy az sikeresebb és hatékonyabb legyen – közölte a minisztérium.

Miroslav Milićević, a korrupcióellenes tanács alelnöke közölte, hogy ők a lehetséges „magas feszültségű” korrupcióra mutatnak rá, ehhez a munkához pedig ők igenis jól értenek. Az alelnök emlékeztetett, hogy a tanács viszonya egyik kormánnyal sem volt felhőtlen, de a helyzet most igen feszültté vált, a kommunikációt pedig a meg nem értés terheli.

– A tanács valamennyi jelentését először a kormánynak küldi el, ezért a legjárhatóbb út, ha azokról beszélgetünk, különösképpen azért, mert a jelentések javaslatokat is tartalmaznak. A tanács tagjainak nincs sem politikai hovatartozása, sem politikai jellegű elvárása, ezért felesleges őket becsmérelni, vagy megkérdőjelezni, inkább a jelentések tartalmával kellene foglalkozni – mutatott rá Milićević.

Jelisaveta Vasilić, a tanács egyik tagjának véleménye szerint a vasútról szóló jelentés azért zavarja a minisztert, mert abban visszaéléseket, és a hitelből származó pénzek nem rendeltetésszerű felhasználását tárták fel.

– Már csak mi maradtunk. Mi vagyunk, akik ezzel foglalkozunk, jelentéseket készítünk, többek közt a közvagyonról is – mondta Vasilić, aki szerint ez okból akarják felszámolni a testületet.

A korrupcióellenes ügynökség jelenleg a szintént köztulajdonban lévő Telekom Srbija vállalat ügyeit vizsgálja. Egyes ellenzéki politikusok szerint ugyanis a vállalat pénzt öntött a Kurir bulvárlapba, illetve az annak hátterében álló Wireless Media cégbe. A tanács jelenleg az ezzel kapcsolatos szerződést vizsgálja.

Zorana Mihajlović, szerb közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter (Fotó: Kormányalelnöki kabinet / Beta)