Richard Grenell, az amerikai elnök Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokkal foglalkozó különmegbízottja Twitter profilján megerősítette, hogy az amerikai elnököt immár másodszor, míg Szerbia és Koszovó kormányát első ízben terjesztették fel a Nobel-békedíjra – tudósít több belgrádi hírportál.

A beterjesztést Magnus Jacobsson svéd parlamenti képviselő tette pénteken. Grenell a hivatalos profilján megosztotta a svéd képviselő indoklását is.

Magnus Jacobsson az indoklásában azt írja, őt erre Belgrádnak és Pristinának a gazdasági kapcsolatok normalizálására vonatkozó washingtoni megállapodása sarkallta, ami véleménye szerint elsegíti a békemegállapodást.

Amennyiben e három félnek ítélik oda a Nobel-békedíjat, akkor Koszovó miatt már másodjára kapja meg politikus vagy szervezet ezt a kitüntetést. 2008-ban Martti Ahtisaari finn diplomata, politikus, köztársasági elnök érdelmelte ezt ki az Ahtisaari-csomagért.

A Nobel bizottság minden év december 10-én odaítéli egy személynek vagy egy szervezetnek a Nobel-békedíjat, aki vagy amely a „legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért”. A többi díjtól eltérően a békedíjat nem csak személy kaphatja, hanem szervezet is.

A gazdasági megegyezés aláírása (Fotó: Tanjug)