A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban Magyarország több ízben módosított az országba történő belépés szabályain. Legutóbb augusztus utolsó napjaiban jelentették be, hogy az ország szeptember elsejétől lezárja határait, ám ez a rendelkezés elsősorban a nyugat-európai országok állampolgárait érinti, s más szabályok vonatkoznak a szomszédos államokban élőkre, ahogy például a csehekre, szlovákokra és a lengyelekre is. A Magyarországról Vajdaságba utazni szándékozók életét a július közepén bevezetett korlátozások keserítették meg, s az új szabályozással is a harminc kilométeres határsávban élők helyzete változott – Tóth Imre riportja.

Mekkora nyugdíjemelésre számíthatunk újévtől?
Függetlenül attól, hogy növelni kell-e a nyugdíjakat 2021-ben, vagy sem, ez a következő hónapokban a kormány és a lakosság aktuális témája lesz, főleg azután, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) missziójának képviselői azt ajánlották Szerbiának, hogy korlátozza a következő évben a nyugdíjak és a fizetések növelését – Takács Magda írása a nyugdíjasokat érintő kérdésekről.

Az alkohol és a nagyszülő ölelése
A két évvel ezelőtti hivatalos adatok szerint 2018-ban az alkoholt fogyasztott sofőrök miatt hetvenhárom személy vesztette életét, és több mint kétezren szenvedtek könnyebb vagy súlyosabb sérülést. Bizonyára mindenki találkozott már olyan személlyel, aki megpróbálta elhitetni vele, hogy ő bizony jobban vezet, ha iszik valamennyi alkoholt.

Fehér folt
Olvasom a minap: Magyarország a gyerekek készségei alapján a 13., a gyerekek mentális egészsége alapján a 15., a fizikai egészségük szerint a 21. helyen szerepel az UNICEF éves felmérésében. A térségből Magyarországot csak Szlovénia és Horvátország előzte meg. Keresem Szerbiát az MTI-s hírben, de nem lelem. Megkeresem az eredeti, angol nyelvű dokumentumot, de még csak említést sem tesznek rólunk – Vígi Zsoldos Zsaklina vezércikke.

A hazai turisták éltették Palicsot
A palicsi Villa Larusban a korábbi években hét közben a különféle konferenciákra idelátogatók, hétvégenként a lakodalmak vendégei, a nyári hónapokban pedig az átutazó vendégmunkások szálltak meg. A koronavírus-járvány miatt az idén mindez teljesen elmaradt, viszont a nyári turistaidény során nagyszámú hazai vendég töltötte itt a szabadságát – Tóth Imre beszélgetett Ladócki Csabával, a szálláshely tulajdonosával.

 „Mađari, turisti, može!”
Nyaralni muszáj! – ez az a mondat, amelyet teljes konszenzus övez a családunkban, márpedig kevés ilyen mondat van ott, ahol öt önfejű ember kívánságai és igényei találkoznak, avagy inkább ütköznek. A „nyaralás” fogalma ráadásul nálunk rendkívül szűk keretek között értelmezendő: konkrétan azt jelenti, hogy elutazni az Adriai-tengerre – sem többet, sem kevesebbet. No de nyaralni pandémia idején is muszáj? – Pressburger Csaba jegyzete.

A „kapós” Árpád-házi lányok
Az Árpád-ház szerbiai leszármazottjára abban a kutatásban találtak rá, melyben a magyar királyi család genetikai jellegzetességeiből kiindulva szerették volna a dinasztia történetét természettudományos módszerekkel felrajzolni, vagy éppen újraírni. A friss kutatási eredmények szerint az Árpád-házi dinasztia a mai Afganisztán területén alakult ki valamikor 4500 évvel ezelőtt.  Káich Katalin professzor emeritust, kutatót ez a hír felvillanyozta, de egyáltalán nem lepte meg. Szerinte egész Európa tele lehet Árpád- házi leszármazottakkal. Vígi Zsoldos Zsaklina beszélgetett a nyugalmazott egyetemi tanárral.

„Te leszel a ló, és a ló vagy te”
„Érzed, ahogy mozog a ló alattad, hallod, ahogy kopognak a patái a talajon. Érzed a ritmusát, ahogy a farkával csapkodja a legyeket. Hallod, hogy rágcsálja a zablát, ahogy csikorog a nyereg alattad. Érzed a lónak és a bőrének az illatát, a finom nyári szellőt, ahogy simogatja az arcod. Elképzeled, hogy a gerinced összenő a ló gerincével, és eggyé válsz vele” – Mina Delić képes riportja.

JEGYZET: Trivan füstadója – Both Mihály írása

KÖZÉLET: A valamikori bezzegállam bezzegelméke – Balla Lajos jegyzete

OKTATÁS: Álarcos iskola – Beretka Ferenc írása

KÖZÉLET: Nem tudja a bal kéz, mit ír alá a jobb…

JEGYZET: Büszke büszkeség – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: A bibliai irodalomból tallóztuk…  – Dr. Harmath Károly atya írása

TÖRTÉNELMI MOZAIK: A 38 percig tartó háború – Wilhelm József írása

MA IS IDŐSZERŰ: Miért hazudnak a politikusok?

Vendégségben Magyarkanizsán és Bezdánban

MÚLTUNKRÓL: Rejtegették-e Damjanich tábornok koporsóját a kisoroszi Csernovics-kriptában? – Csányi Mihály írása

IRODALOM – Jóna Dávid versei

KÉPHISTÓRIÁK: Padlót fogott a statisztikám

HOROGRA AKADVA: A Micimackót már ne! – Huzsvár József cikke

SPORT: A vonalbíró nyaki ütőere – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: Szobatisztaságra nevelés

AZ ORVOS VÁLASZOL: Méhméreggel a mellrák ellen

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: A vegetáriánusok menthetik meg a világot!

KERT: Kertünk díszei nem csak a virágok lehetnek

ÖTLETSAROK: Díszítsünk az ősszel!

KONYHA: Hal a tányéron

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Mina Delić fotója látható