Donald Trump Floridában a napokban „nagyszerű környezetvédőnek” nevezte magát, amiért tízéves moratóriumot rendelt el Florida, Dél-Karolina és Georgia állam partjainál zajló olajfúrásokra – idézi a The New York Times cikkét a hvg.hu.

Az amerikai elnök kijelentése már csak azért is meghökkentő, mert – sorolta a lap – ő volt az, aki kezdetben álhírnek nevezte a klímaváltozást, kiléptette az Amerikai Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből, fellazította a légszennyezésére vonatkozó szabályokat, eltörölte az elődje, Barack Obama elnöksége alatt a vizek védelméért hozott jogszabályokat, és kivette a nemzetbiztonságot fenyegető tényezők közül a klímaváltozást.

Trump hivatali ideje alatt már 100 környezetvédelmi intézkedésnek tett keresztbe. Korábbi becslések szerint évekkel vetné vissza a klímaváltozás káros hatásai elleni küzdelmet, ha újból elnöknek választják.

A „zöld fordulatot” vélhetően az válthatta ki az elnökből, hogy a Kaliforniát sújtó erdő- és bozóttüzek és az országban tapasztat súlyos áradások miatt a közvéleménykutatások azt mutatják: az amerikaiakat – politikai irányultságtól függetlenül – egyre jobban aggasztja a klímaváltozás.

Trump ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a baloldal nem akarja a környezetet megóvni, csak „büntetni” akarja Amerikát.

Donald Trump (Fotó: Archív)