Palesztina szerbiai nagykövete, Mohammed Nabhan kijelentette, hogy találkozót kezdeményezett Aleksandar Vučić szerb elnökkel. Az arab politikus magyarázatot szeretne kapni azzal kapcsolatban, hogy Szerbia állítólag Jeruzsálembe tervezi áthelyezni izraeli nagykövetségét – írja a szerb sajtó.

Nabhan azt mondta, hogy Szerbia mindig kiállt az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es – Koszovóval kapcsolatos – határozata mellett, ezért most Palesztina azt várja el, hogy nem sértik meg a 478-as határozatot sem.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 478-as határozata leszögezi: az ENSZ minden tagállama kötelezi magát, hogy izraeli nagykövetségét nem helyezi át Tel Avivból Jeruzsálembe. Eddig csak az Egyesült Államok és Guatemala költöztette át hivatalos külképviseletét, Szerbia lehet a világon a harmadik állam, amely így tesz.

Tudta Vučić, mit ír alá?

„Becsüljük Vučić elnököt és Szerbiát, amellyel hagyományosan baráti kapcsolatot ápolunk, éppen ezért úgy vélem, hohy a szerb elnök ezzel a szerződéssel nem akart ártani a két ország kapcsolatának” – mondta a politikus, aki hozzátette, hiszi, hogy Vučić az áthelyezésről szóló tervet akkor szeretné megvalósítani, ha tisztázzák az izraeli-palesztin konfliktust, méghozzá úgy, hogy a zsidó állam visszaadja az 1967-ben megszállt területeket.

Nabhan kiemelte, hogy a szerződés aláírásának hírét a legtöbb arab államban negatív kritikával illették, de hasonló lépésével Pristina is rosszul járhat, hiszen a szerződés aláírása miatt sok arab ország vonhatja vissza Koszovó függetlenségének elismerését.

 Palesztina zászlaja (Fotó: 021.rs)