A Szabad Európa Rádió (SZER) 27 éves szünet után indult újra tegnap Magyarországon. Nem rádióként, hanem „multimédiás honlapként” működnek.

Csák Gyula igazgató Facebook-videóban mutatta be a Szabad Európát, melynek küldetése Magyarországon ugyanaz, mint minden országban, ahol jelen van: kiegyensúlyozott, független, objektív tartalom közvetítése a közönségnek.

A Szabad Európa Rádió/Rádió Szabadság (az utóbbi orosz és posztszovjet területen sugároz) olyan országokban van jelen, ahol a működtetők veszélyben érzik a demokráciát, sajtószabadságot. Az Egyesült Államok kormányának támogatása biztosítja a pénzügyi hátteret. A Rádió eredetileg a kommunista befolyás ellensúlyozására alakult meg 1949-ben, magyar nyelvű adása először New Yorkból, később Münchenből jelentkezett. A SZER 1993-ban hagyott fel magyarországi tevékenységével. Most újra szükségét érzik a jelenlétnek.

A Szabad Európa Rádió Magyarország tíz fővel működik, Csák Gyula a prágai központban dolgozik, a budapesti vezető Vovesz Tibor lett. A szerkesztőségben van, aki a korábbi Hír Tv-ből érkezett, Pesti Hirlaptól, Indextől és egy balkáni témákkal gyakran foglalkozó oknyomozó riporter is van a csapatban.

A multimédiás honlap azt jelenti, hogy a klasszikus hírek mellett lesznek hosszabb oknyomozó riportok, podcastok, videók és infografikák is. Klasszikus rádiót egyelőre nem terveznek. A napi hírversenybe nem is kívánnak beszállni, inkább egy-egy fontosabb témára állnak rá és dolgozzák fel hosszan.

A Szabad Európa ellen aligha sorosozhat a magyar állami és kormánypárti média, hiszen arra – hosszú évtizedes függetlensége után – rátenyereltek a Trump-kormányzat emberei. A SZER-t évtizedekig a háborúú előtti Szarajevói Televízió egykori műsorigazgatója, Nenad Pejić vezette rendkívül sikeresen. Őt tavaly kényszerítették nyugdíjba az elnök szárnysegédei – akik idén nyáron Pejić utódját is menesztették.

A Szabad Európa Rádiót a U.S. Agency for Global Media elnevezésű kvázifüggetlen ügynökség tulajdonolja (egyebek mellett hozzá tartozik a legendás Voice of America/Amerika Hangja is), ennek élére került nemrég Michael Pack. A Trump igen erős támogatásával kinevezett új vezető nagy csodálója, követője Steve Bannonnak.

Bannon a 2016-os választási hadjárat vége felé vette át Trump kampánystábjának irányítását, majd az elnök stratégiai főtanácsadója lett. A szélsőségesen jobboldali megmondóember Budapesten is szívesen látott vendége volt a magyar kormánynak tavalyelőtt: látogatása után többhelyütt is úgy nyilatkozott, hogy széleskörűen együtt fog működni Orbán Viktorral. Bannont nemrégiben tartóztatták le, mert sikkasztás gyanújába keveredett a Trump által a mexikói határra ígért falépítésre gyűjtött magánadományokkal kapcsolatban.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete már korábban puhatolózott a SZER-nél: szeretett volna biztosítékot kapni arra, hogy a Szabad Európa Rádió nem viszi majd túlzásba a magyarországi oknyomozást.

 A Szabad Európa Rádió prágai közpntjának homlokzata (Fotó: Wikipedia)