Egyelőre nincs megállapodás a munkaadók, a szakszervezetek és a kormány képviselői között, ami a 2021-es minimálbért illeti – mondta Zoran Ristić, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet gazdasági tanácsadója, írja a 021.rs.

Ristić elmondta, hogy a pénzügyminisztérium képviselői megtartották korábbi javaslatukat, miszerint a minimálbért  4-6 százalékkal emelnék. A munkaadók akkor egyeznének bele a 10 százalékos emelésbe, ha az állam a bérek adómentes részét 16.000 dinárról 19.000-re emelnék.

„A szakszervezetek szerint a szerb kormány képviselőinek álláspontja miatt tovább erősödik a munkaerő elvándorlása, pedig két évvel ezelőtt abban állapodtak meg, hogy a minimálbért az elkövetkező években kiegyenlítik a minimális fogyasztói kosár értékével, amely jelenleg 37.500 dinár” – fejtette ki Ristić, aki arról is beszélt, hogy a szakszervezetek szerint a havi minimálbér összegét legalább ilyen szintre kellene emelni, ez 25 százalékos növekedést jelentene.

Szerbiában jelenleg a minimális havi bér 30.022 dinár, amelyet megközelítőkeg 350.000 munkavállaló kap.

Amennyiben szeptember 15-ig  a munkaadók, a szakszervezetek és kormány nem tud megegyezni a jövő évi havi minimálbér összegéről, akkor erről a kormánynak kell döntenie.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)