Zoran Đorđević munkaügyi miniszter szerdán kijelentette, hogy a minimálbérről szóló tárgyalások nem szakadtak meg, ma Siniša Mali tárgyal a szakszervezetek és a munkaadók képviselőivel is, és mgpróbálnak közös nevezőre jutni – írja a 021.rs.

Ahogyan arról beszámoltunk, az illetékeseknek egyelőre nem sikerült megegyezniük a 2021-es minimálbér összegéről.

Egyelőre nincs megállapodás a jövő évi minimálbérről

Đorđević szerint a kormánynak, a munkaadóknak és a szakszervezeteknek is az a célja, hogy megegyezés szülessen. A Prva TV-nek azt mondta, hogy a szakszervezetek megértéssel viszonyulnak a mostani gazdasági helyzethez.

„A fontos, hogy teljesüljön az a célunk, hogy 2025-re az átlagfizetés 900 euró legyen, az átlagnyugdíj pedig 440 euró. A minimálbérrel kapcsolatos cél, hogy fedezze a fogyasztói kosár költségeit. Ha 2025-ben 900 euró lesz az átlagfizetés, akkor a havi minimálbér bőven fedezni fogja ezt“ – mondta a miniszter, aki szerint fontos, hogy a munkaadók és a szakszervezetek állandó kapcsolatban legyenek és kommunikáljanak egymással.

„Nem titkolunk semmit, arról tárgyalunk, hogy mit érhetünk el, remélem sikerül megegyeznünk” – tette hozzá Zoran Đorđević.

Amennyiben szeptember 15-ig  a munkaadók, a szakszervezetek és kormány nem tud megegyezni a jövő évi havi minimálbér összegéről, akkor erről a kormánynak kell döntenie.

Zoran Đorđević (Fotó: archív)