A belgrádi fellebbviteli bíróság megerősítette az elsőfokú bíróság ítéletét és jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte a Putevi Srbije Közvállalat (Szerbia Útjai) volt igazgatóját, Branko Jocićot – írja a 021.rs.

Az ítélet szerint Jocić 2006 és 2008 között visszaélt az Európai Banktól a földcsuszamlás okozta károk szanálására kapott pénzzel.

Szintén öt év börtönt kapott a Rotijer magáncég tulajdonosa, Dragan Pavlović, míg Milan Josipović, aki szintén ebben a cégben érdekelt három évet kapott.

Az ítélet szerint a közvállalat jogtalanul fizetett ki 43 millió dinárt a Rotijer magáncégnek, olyan munkákért, amiket nem végzett el, cserébe a cég egy-egy hatvanhárom négyzetméteres lakást adott ajándékba Branko Jocićnak, és édesanyjának Loznicán, melyek értéke egyenként két és fél millió dinár.

Jocićot és társait 2011-ben vették őrizetbe a szervezett bűnözés elleni ügyészség feljelentése nyomán.

Az eljárás során Jocićtól, valamint családtagjaitól hét, Montenegróban, illetve Szerbiában lévő ingatlant és 12 darab értékes luxusórát is elkoboztak, mert nem tudta ezek eredetét igazolni.

A vádlott édesanyját nem ítélték el, mert beszámíthatalannak minősítették, lakását azonban elkobozták.

Jocić 14 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, ezt beszámítják börtönbüntetésébe.

Jocić és még 15 vádlott ellen egy másik ügy kapcsán is eljárás folyik a különleges bíróságon, ugyancsak a Putevi Srbije vállalatban történt visszaélésekkel kapcsolatosan.

Branko Jocić (Fotó: 021.rs)