Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy Facebook-posztban kijelentette: ha legközelebb valaki úgy találja szemben magát az amerikai elnökkel, ahogyan Aleksandar Vučić szerb államfő, akkor vegyen fel olyan pózt, mint Sharon Stone az Elemi ösztön című filmben.

Zaharova közzétette azt a képet, amelyen Vucic Donald Trump amerikai elnök előtt ül egy széken és ezt azzal kommentálta: „Ha meghívást kapsz a Fehér Házba és a széket úgy helyezik el, mintha kihallgatásra mennél, ülj úgy, hogyan a második képen látszik, függetlenül attól, hogy ki vagy”. A második képen pedig Sharon Stone látszik, miközben keresztbe tett lábát magasra emeli.

JavaScript SDK
IFrame
Bezárás
Place this code wherever you want the plugin to appear on your page.

Leginkább magáról Maria Zaharováról, a primitivizmusáról és a közönségességéről árul el sokat az, ahogyan a Fehér Házbeli látogatást kommentálta – így reagált Aleksandar Vučić Zaharova posztjára.

„Nem tudja mindenki értékelni, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, hogy katonailag semlegesek vagyunk, de mit lehet tenni. Nem vagyok képes valakinek a tahóságát és primitivizmusát magyarázni” – mondta a szerb elnök, aki rámutatott arra is: nem az a fontos, milyen széken és milyen pózban ült a tárgyalás ideje alatt, hanem az, hanem hogy Szerbia érdekeit védte, és olyan megállapodással tért haza, amivel a szerb nép elégedett lehet.

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter és Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának  vezetője egyaránt felháborodott Zaharova posztján.

Vulin szerint Zaharova megsértette a szerb államfőt, és mindazokat, akik Szerbiát és Oroszországot a közösségi médiánál komolyabb helyeken védik. „Vučić sem a népét, sem a baráti nemzeteket soha nem hagyta el, nem sértette meg, nem alázta meg“ – mondta Vulin, aki szerint Vučić  után a tettek maradnak meg, Zaharova után pedig csak a szégyenletes gonoszsága.

Đurić azt mondta,  Vučićnak soha egy rossz szava nem volt Oroszországról, még a Fehér Házban sem beszélt az orosz érdekek ellen. Azt is felhánytorgatta, hogy Vučićnak esetenként másfél órát is kellett várnia arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja. „Nem engedem meg, hogy a büszke Szerbiát támadja! Szégyellje magát!” – írta Twitter-bejegyzésében az irodavezető.

Közben Zaharova válaszolt a szerb reakciókra, módosította a posztját, és közölte, félreértették a szavait, ő éppen az amerikaiak felsőbbrendűségi érzését igyekezett bírálni szavaival.