Több ország, köztük Szerbia is elfogadta, hogy részt vegyen a kínai koronavírus-ellenes vakcina tesztelésének harmadik, klinikai fázisában – közölte a kínai Nemzeti Biotecnikai Csoport (CNBG) és a Sinovac Biotech Ltd. vállalat, tudatta a Reuters.

Szerbia és Pakisztán azok között az országok között vannak, amelyek elfogadták, hogy részt vegyenek a tesztelés harmadik fázisában. A kínai cégeknek több külföldi adatra van szükségük, hogy ténylegesen jóváhagyják a potenciális oltóanyagot, mivel az új megbetegedések egyre csökkenő száma miatt Kína már nem eléggé alkalmas terepe a tesztelésnek, ezért kerestek a gyógyszergyártók más államokat is, ahol tesztelhetik a szert.

Ahhoz, hogy engedélyt kapjanak az oltóanyagok tömeges alkalmazására, a gyógyszeripari cégeknek bizonyítaniuk kell, hogy a vakcina biztonságos, ugyanakkor elég hatékony is. Ezt a klinikai vizsgálatok alapján tudják megtenni.

Kína már engedélyezte, hogy a CNBG két és a Sinovac egy oltóanyagát megkaphassák bizonyos csoportok, amelyek fokozottan veszélyeztetettnek számítanak a fertőződés szempontjából. Közéjük tartoznak például az egészségügyi dolgozók.

Szerbiában a CNBG két oltóanyagát fogják tesztelni, míg Pakisztán azt az anyagot fogja tesztelni, amelyet a cég pekingi kirendeltsége fejlesztett ki. A klinikai vizsgálatokban mintegy tíz országból 50 000 ember vesz mad részt. A vizsgálatok már zajlanak Peruban, Marokkóban, Argentínában, az Egyesült Arab Emírségekben és Jordániában.

Branislav Tiodorović epidemiológus, a szerbiai válságstáb tagja az N1-nek nyilatkozva kijelentette: nem tudja megerősíteni a kínai vakcina szerbiai tesztelésére vonatkozó információt, mert erről nem esett szó a válságstábban. Azt is elmondta: az oltóanyag alkalmazásáról kizárólag a minőség és biztonság alapján döntenek majd, függetlenül attól, hogy azt ki állítja elő.