– Az iskolaév kezdete óta három nap alatt három iskolaigazgatót váltottam le, Belgrádban, Pancsován és Nišben – jelentette ki az oktatási miniszter.

Mladen Šarčević elmondása szerint az intézményvezetők menesztésének közvetve köze van a járványügyi óvintézkedések betartatásának elmulasztásához, de nem ez az egyetlen oka.

„Az óvintézkedések megszegését semmilyen mértékben nem fogjuk tolerálni, szó sem lehet lazításról. A diákoknak felelősségteljesen kell viselkedniük, a tanároknak még inkább, az iskolaigazgatóknak pedig a leginkább, hiszen ők viselik a legnagyobb mértékben a felelősség terhét” – szögezte le Šarčević annak kapcsán, hogy a középiskolások nem igazán hordják az arcmaszkokat.

A miniszter elmondta, naponta kap olyan felvételeket, amelyeken látszik, hogy a diákok, de még tanárok is arcmaszk nélkül vannak az iskolában és figyelmeztetett, hogy minden ilyen esetre az illetékesek reagálni fognak. Azt is közölte: hétfőtől az oktatásügyi felügyelőség fokozott ellenőrzése kezdődik.

„Az oktatásügy nagy rendszer és ha csak a tanárok egy százaléka megszegné az előírásokat, az azt jelentené, hogy 1 300 oktató nem tartja magát a szabályokhoz. Ha a diákok egy százaléka tenne így, az 8 500 tanulót jelentene, ami hatalmas járványügyi kockázatot jelent. Minden rendelkezésemre álló törvényes eszközzel igyekezni fogok megakadályozni az ilyen kilengéseket, nem szeretném, ha a felelőtlen kisebbség miatt rossz szemmel néznének a hatalmas többségre, amely felelősségteljesen végzi a munkáját” – mondta a tárcavezető, tudatja a Blic.