A Néppárt, a Szabadság és Igazság Pártja, a Dveri, a Szerbiai Demokrata Párt, a Szabad Szerbia Mozgalom és a Változásért Mozgalom javarészt negatívan értékeli a kapcsolatok normalizálását célzó megállapodást, amelyet Szerbia és Koszovó képviselője Washingtonban, az Egyesült Államok elnökének jelenlétében írt alá.

Vuk Jeremić korábbi külügyminiszter, a Néppárt elnöke szerint azzal, hogy Szerbia kötelezte magát izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése mellett, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát szegi meg. „Ha Aleksandar Vučić mellett lett volna legalább egy diplomata, ő figyelmeztethette volna a még mindig hatályos ENSZ BT-határozatra, amely az ENSZ minden tagállamát arra szólítja, hogy vonja vissza nagykövetségét Jeruzsálemből” – írta az egykori külügyminiszter a Twitteren.

A Szabadság és Igazság Pártja (SSP) közölte, hogy Washingtonban nem szerb-albán, hanem amerikai-szerb megállapodás született, Donald Trump elnökválasztási kampányának részeként, amely „arról marad emlékezetes, hogy egy szerb tisztségviselő aláírt egy dokumentumot, amelyen Koszovó neve mellett nem szerepel lábjegyzet”. Az SSP szerint a megállapodás az amerikai gazdasági érdekek védelmét célozza. A párt rámutat: nem volt semmilyen nyomás Koszovó függetlenségének elismerése érdekében, hiszen a dokumentum leszögezi, hogy Pristina státusának ügyére egy évig tartó moratóriumot hirdettek a felek. Az SSP-t aggasztja, hogy a dokumentum meg sem említi a koszovói szerb községek közösségének ügyét, a demokráciát, a társadalom dekriminalizálását, a jogállamiságot…

A Dveri elnöke, Boško Obradović szerint a megállapodás „Koszovó függetlensége lopakodó elismerésének első félideje”. „Hogy ez mekkora diplomáciai és állami vereség, az abból is látszik, hogy milyen hevesen és szervezetten igyekszik a kormánypárti média meggyőzni mindenkit a Washingtonban aratott »történelmi győzelemről« csupán azért, hogy elrejtse azt, ami ott valójában történt” – állítja a Dveri vezetője.

A Szerbiai Demokrata Párt (DSS) elnöke, Miloš Jovanović úgy értékelt: amikor számos gazdasági és politikai kérdés van napirenden, akkor Szerbia és Koszovó gazdasági viszonyainak rendezését csak „elviekben lehet üdvözölni”.

Janko Veselinović, a Változásért Mozgalom elnöke szerint a megállapodás nem Belgrád és Pristina kétoldalú gazdasági kapcsolatait rendezni hivatott dokumentum, hanem egy olyan okirat, amely „de facto Koszovó elismerését fogja eredményezni” amellett, hogy Szerbiát „a fél világgal szembeállítja”. „Az alkotmány rendelkezései ellenére Vučić egy olyan dokumentumot írt alá, amely magán viseli a nemzetközi és államközi megállapodások minden jellemzőjét: jelen van a harmadik fél tanúként, ráadásul a dokumentum formája is azt idézi, ahogyan az ilyen ügyeket a szemben álló felek a nemzetközi jog alapján rendezni szokták. Még Koszovó gyors elismerését is biztosította Izrael részéről” – olvasható Veselinović közleményében, amely azt is kiemeli: a szerződés „az Európai Unióval, Kínával, Oroszországgal és az arab világgal szembeni hősködés”, amelyre csak Trumpnak van szüksége kampányában.

A Szabad Szerbia Mozgalom is úgy látja, hogy a megállapodás csak színjáték volt Trump választási kampányában, amelyben „egy csoport szerbiai illetőségű személy jogtalanul és alkotmányellenesen írt alá valamilyen dokumentumot”.