A szerda esti, Orosháza–MOL-Pick Szeged férfikézilabda-mérkőzés előtt köszöntötték a vendéglátó csapat nyugállományba vonuló orvosát, az évtizdeken át Zentán tevékenykedő dr. Tóth-Abonyi Jánost, aki a jugoszláv asztalitenisz-válogatott sportorvosa is volt.

Az Orosházi Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya főorvosának szakmai munkájában a gyógyítás mellett előadásai, oktatói tevékenysége és a sportegészségügy területén végzett munkássága is kiemelkedik, több mint 20 esztendőn át szolgálta csapatorvosként az orosházi együttest – áll az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület hivatalos FB-oldalán található bejegyzésben, amely azzal zárul, hogy mindent köszönnek a kiváló sportorvosnak, akinek boldog nyugdíjas éveket kívánnak.

Tóth-Abonyi Szegeden született, az általános iskolai tanulmányait is ott végezte, gimnazista éveit már Pristinában és Zentán töltötte, később egyetemi diplomáját Belgrádban szerezte meg. Mikor 1991-ben a volt Jugoszlávia területén kitört a délszláv háború, már volt egy 19 éves fia és egy 22 éves lánya.

– Nem akartam, hogy elvigyék őket, így akkor visszatértünk Szegedre. Abban az időben a belgrádi lapok nagy betűkkel írták, hogy a főorvos menekül az egyenruha elől, ám ez nem volt igaz. Azért írták, mert a jugoszláv asztalitenisz-válogatott orvosa voltam, ismertek az emberek, tudták, hogy elköltözöm. Azonban én akkor is, és most is visszajárok Zentára, ahol 30 évig dolgoztam. A mai napig fontos számomra – fogalmazott dr. Tóth Abonyi János az oroscafe.hu portálnak.

Tóth-Abonyi János több évtizedes munkáját „Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért” címmel ismerték el 2019-ben.

Tóth-Abonyi János a szegediek elleni mérkőzés előtt vette át az ajándékot (Fotó: Zsedényi Péter – OFKSE.hu)