Ismeretlen tettesek péntekre virradóra Bácskertesen (Kupuszinán) megrongálták Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének szobrát, amely 1911. óta ékesíti a falut, jelentette a radiodunav.com portál.
A szobor levágott fejét, illetve a számos más sérülést a helyiek vették észre, ők riasztották a rendőrséget is.
– Csütörtökön este 23 óra körül valami zajt, hangoskodást hallottam az utcának arról a részéről, ahol a szobor található. Szokatlan volt, hogy abban az időpontban csoportosulás van az utcán. Bácskertes békés falu, ahol a többség mezőgazdasággal foglalkozik, korán fekszünk és korán kelünk. Felkapcsoltam a lámpát, hogy megnézzem, mi történik, de akkor elhaltak a zajok. Csak reggel láttam, hogy mi történt – mondta egy helyi lakos a rádiónak, aki abban is biztos, hogy a vandálok többen voltak.
A helyiek többsége értetlenül áll a tény előtt, hogy az ötméteres szobor fejét sikerült letépni, de még többen vannak, akik nem értik, miért tett ilyet bárki is.
– Nem értjük, kit zavart a szobor. Szégyen, ha a tettes bácskertesi. Flórián az egész világon a tűzoltók védőszentje, 109 éven át ez az emlékmű senkit sem zavart – mondta a rádiónak a helyi önkéntes tűzoltó egyesület titkára.

radiodunav.com