A német kormány döntése értelmében 2023-ig meghosszabbítják a nyugat-balkáni országokból érkező szakképzetlen munkaerőre vonatkozó határozatot – írja a szerb sajtó.

A határozat lehetővé teszi Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Albánia, Észak-Macedónia és Montenegró állampolgárainak, hogy képesítésüktől függetlenül Németországban vállaljanak munkát.

A német munkaügyi és szociális minisztérium évi 25.000-ben határoza meg a Nyugat-Balkánról érkező munkások számát.

„A határozat három évre szóló meghosszabbítása igen kedvező a német gazdaság számára, mert egyes ágazatokban, mint például az építőipar, továbbra is nagy szükségünk van munkásokra” – mondta Hubertus Heil német munkaügyi miniszter, aki arról is beszélt, hogy a szakképzett munkaerő beáramlását akkor teszik lehetővé, ha Németországban, vagy az EU-ban nem lesz elegendő szakember.

„A munkaerőpiacot vizsgáló intézet felmérései azt mutatják, hogy a Nyugat-Balkánról érkező munkások 58 százaléka a szakképzett munkaerő szintjén van, vagy még ezt  meg is haladja” – áll német minisztérium honlapján.

A határozatot el kell még fogadnia a Bundesratnak, amely október 9-én tárgyalja. Ha megszavazzák, akkor 2021. január 1-én lép életbe.

Illusztráció (Fotó: 021.rs)